Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a declarat marți, 31 martie că pentru noul Program de Dezvoltare Rurală post-2014, două măsuri au fost deja lansate, ok-ul de la Bruxelles pentru restul programului urmând să fie primit în jur de 15-20 aprilie.

certificare-agricultura-ecologicaConstantin a mai spus că în 2014 Comisia Europeană a plătit României 3,3 miliarde euro în contul PNDR 2007-2013, astfel că gradul de absorbție al acestui program a ajuns la 83%. O problemă, însă, o reprezintă proiectele care sunt în implementare și care riscă să nu fie finalizate până la data de 30 septembrie 2015. Nefinalizarea proiectelor până la această dată ar implica returnarea integrală a fondurilor obținute de beneficiar.

Ramona Ivan, director în cadrul CEC Bank a recomandat celor care se află în această situație să apeleze pentru sprijin la bancă, în ceea ce o privește fiind deschisă să găsească soluții dacă proiectul respectiv chiar este în pericol de a nu fi încheiat la timp.

Legat de noul PNDR 2014-2020, ministrul agriculturii a mai explicat că două măsuri au fost deja lansate și că sistemul de evaluare și selecție a suferit o serie de modificări. Sesiunile care se lansează sunt cu depunere continuă, până în luna octombrie iar proiectele se evaluează lunar în ordinea punctajului obținut.

„Spre exemplu. proiectele cu peste 85 de puncte vor fi evaluate în aprilie, cele cu 75 de puncte în luna următoare și așa mai departe”, toate aceste detalii urmând să fie explicate în Ghidul Solicitantului.

Una din primele măsuri lansate se referă la finanțări pentru instalarea tinerilor fermieri. Bugetul total disponibil este de 450 milioane euro iar tinerii pot ptimi între 40.000 și 50.000 de euro pentru începerea unei afaceri.

Cele trei măsuri PNDR 2014-2020 lansate până la acest moment sunt:

4.1 – ”Investiții în exploatații agricole ”, 6.1 – ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” și 19.1 – Sprijin pregătitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare rurală (LEADER).

Valoarea totală a fondurilor alocate PNDR 2014-2020 este de 8 miliarde euro, din care circa 30% sunt destinate, potrivit solicitării Comisiei Europene, măsurilor de agro-mediu.

De asemenea, Constantin a mai spus că începând de luni, 5 aprilie, se vor primi cererile pentru plăți directe la hectar. „În anul 2015 va exista o cerere de plată unică, așadar beneficiarii nu mai trebuie să depună separat cerere pentru suprafață și pentru cap de animal”.

Sursa: euractiv.ro