hiuyyttrrMiercuri, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență, prin care a făcut o serie de reglementări importante pentru sectorul agricol.

Prin aceasta s-a numărat și legiferarea termenului de fermier activ, care va beneficia de plățile din sector în următorul exercițiu financiar. După cum a anunțat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la nivel european s-a întocmit o listă neagră a celor care nu trebuie să mai beneficieze de plățile directe în agricultură, iar acum termenul a fost definit și pentru România. “Am avut și în România exemple destul de răsunătoare, aeroporturi care pentru pajiștile pe care le au în proprietate , au primit subvenții. Odată cu introducerea listei negre, aceste categorii nu vor mai putea beneficia de plăți”, a declarant ministrul.

Nu vor mai beneficia de suport financiar cei care gestionează aeroporturi, servicii de transport feroviar sau sisteme de alimentare cu apă, servicii imobiliare, terenuri permanente de sport sau destinate activităților de recreere sau alte întreprinderi cu activități ne-agricole similare (cum ar fi terenurile ce aparțin penitenciarelor, drumurile, pădurile,etc). Aceste unități nu vor fi considerate fermieri active decât dacă în perioada imediat următoare, după depunerea cererii de plată, fac dovada că activitatea agricolă pe care o desfășoară este importantă atât din punct de vedere al ponderii plăților directe din veniturile obținute de acea societate, cât și ca pondere a veniturilor provenite din activități agricole obținute. “Acest lucru trebuie dovedit de cel care depune cererea pentru plățile pe suprafață, altfel acesta nu va fi considerat fermier active și nu va primi subvenții”, a precizat Daniel Constantin, la finalul ședinței de Guvern.

Sursa: agro-tv.ro