Asta da, producatorii agricoli care se asociaza, beneficiaza de fonduri europene nerambursabile de pana la 90% din valoarea proiectului.

Agricultura-tractorEste in sfarsit, o idee care nu are nimic cu fostele cooperative comuniste, dar are legatura cu o expierenta de mare succes a agricultorilor polonezi, care au reusit in acest mod sa implementeze fonduri europene cu cea mai mare rata de absorbtie in UE, asa cum ne confirma un consultant bihorean, de specialitate si cu expierenta in domeniu, doamna IUSTINA PURTAN.

Pe baza expierentei pe care o are in domeniul accesarii fondurilor europene destinate  mediului rural, de peste 10 ani (din vremea SAPARD), dna Iustina Purtan confirma ca programul poate fi aplicabil si ca este o realitate verificata deja si in alte tari emergente, urmand ca de indata ce apar primele ghiduri sa constatam ca masura este utila si practica. Tot dna Iustina Purtan precizeaza ca trebuie facuta clar distinctia intre finantarea infiintarii de grupuri de producatori si finantarea grupului de producatori. Infiintarea unui grup de producatori care poate fi pana la 100 de mii de euro este nerambursabila 100%, insa in acest an nu sunt prevazute astfel de finantari. In schimb pentru grupurile de producatori, finantarile pot merge pana la 90% nerambursabil. Si ca sa vedem deosebirea intre grup si firma din grup, dna Iustina Purtan exemplifica astfel: grupul poate primi finantare de 90% nerambursabil, dar daca o firma chiar din grup, cere singura o finantare, nu poate primi decat maxim 70% nerambursabil chiar si in zona defavorizata fiind.

Dar sa vedem in continuare in ce consta aceasta masura care poarta numarul 9.

Prin Masura 9 – Sprijin pentru infiintarea grupurilor de producatori se vor acorda fonduri nerambursabile pentru infiintarea grupurilor de producatori in scopul asigurarii legaturii cu piata, imbunatatirii si adaptarii productiei atat la cerintele pietei cat si la preferintele consumatorilor. Prin noul Program National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, producatorii agricoli care se asociaza pot beneficia de fonduri europene nerambursabile de pana la 90 la suta din valoarea proiectului.

„Avem doua obiective prioritare si anume sa consolidam productia astfel incat sa nu avem probleme pe piata interna cu consumul, sa fim nevoiti sa importam cat mai putin, iar pe de alta parte, sa consolidam un rol pe care Romania deja il are la nivel mondial, sa fim un exportator de produse agroalimentare. Al doilea obiectiv prioritar este sa nu mai exportam materie prima de baza, ci produse procesate si atunci trebuie sa venim cu acel lant scurt de productie si trebuie sa stimulam crearea de cooperative. De aceea, in noul Program de Dezvoltare Rurala 2014-2020, daca pe fosta Masura 121 Investiti in ferme si chiar pe fosta Masura 123, ceea ce inseamna zona de procesare, se va pleca de la un procent de finantare de 50-50%, daca se va aplica pentru fonduri europene nerambursabile pentru agricultura, cu siguranta poate creste procentul finantarii europene cu inca 20%. Pot ajunge, in functie de alte conditii, zona defavorizata, si la 90%. Legislatia in ceea ce priveste grupurile de producatori si cooperativele agricole este destul de simpla, dar ca este perfectibila, iar, daca vor exista solicitari de la producatori, vor fi aduse modificarile necesare, astfel incat sa se simplifice accesarea fondurilor europene nerambursabile pentru agricultura disponibile prin PNDR 2014-2020. ”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Infiintarea grupurilor de producatori are scopul asigurarii legaturii cu piata, imbunatatirii si adaptarii productiei atat la cerintele pietei, incluzand aspectele legate de caracterul cantitativ, calitativ si continuu al aprovizionarii, si de siguranta alimentara, cat si la preferintele consumatorilor. Masura  va contribui la crearea lanturilor alimentare scurte si este necesar din perspectiva deschiderii oportunitatilor de piata pentru fermieri prin promovarea si vanzarea in comun a produselor, aproape de sursa de productie.

De asemenea, asocierea fermierilor din sectorul pomicol va conduce la cresterea competitivitatii sectorului si va facilita obtinerea produselor cu valoare adaugata mare, mai este de parere Daniel Constantin, dar pina vom reusi sa verificam spusele ministrului

Sursa: infovestonline.ro