Fondurile europene pot finanța prin intermediul Axei prioritare 2: Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlociidin cadrul Programul Operational Regional, da și prin Sub–măsura 6.2 – “Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” din cadrul PNDR 2014-2020 modernizarea și extinderea unui cabinet stomatologic. Proiectul este eligibil dacă:

Fonudurile pot fi folosite pentru:

Exemplu de succes:

Cabinet medical privat la țară, cu fonduri europene

Codrin Untu a reuşit să deschidă, cu ajutorul fondurilor europene, un centru medical în Valea Lupului, o comună amplasată la zece kilometri distanţă faţă de Iaşi.

20Antreprenorul în vârstă de 42 de ani a preferat să plece din oraş pentru că îşi dorea să-şi deschidă  propriul centru medical. Astfel, visul său de a construi un loc unde să poată să ofere atât tratamente stomatologice, cât şi servicii de medicină generală şi cardiologie s-a concretizat în 2011 prin centrul Cardio Dent. Investiţiile făcute până acum în această afacere depăşesc 100.000 de euro, iar pentru următorul an medicul are planificate proiecte de peste 130.000 de euro. În 2009, Codrin a depus la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale un proiect în valoare de 100.000 de euro, ce presupunea achiziţionarea de mobilier şi aparatură, necesare pentru înfiinţarea centrului medical. Doi ani mai târziu, antreprenorul a finalizat centrul de 150 de metri pătraţi, pentru care a primit fonduri nerambursabile în valoare de 70.000 de euro.

„Pentru proiectul din 2011, ne-am concentrat mai mult pe dotările pentru stomatologie. Dar recent am mai accesat alte fonduri europene pentru a dezvolta şi partea de cardiologie“, ne-a spus Untu. În timp ce Codrin se ocupă de cabinetul stomatologic, tatăl său Alexandru, în vârstă de 69 de ani, controlează serviciile de cardiologie şi medicină internă. Pentru dotarea secţiei administrate de Alexandru, familia Untu a accesat un proiect în valoare de 58.000 de euro, din care 40.000 de euro reprezintă fonduri nerambursabile.

În prezent, la cabinet ajung 20-25 de pacienţi pe zi. Cei mai mulţi dintre ei vin din vechea parte a comunei, în timp ce locuitorii din partea nouă a Văii Lupului, unde s-au dezvoltat cartiere rezidenţiale, preferă să meargă în oraş. În ceea ce priveşte profitul, Codrin ne-a spus că suma de 30.000 de euro, partea de cofinanţare din primul proiect, s-a amortizat după trei ani.

Proiect cu energie verde de 75.000 de euro

Cea mai mare problemă cu care se confruntă medicii din familia Untu în cadrul centrului înfiinţat în Valea Lupului este energia consumată. „Suntem mari consumatori de curent electric şi ajungem să cheltuim, în acest sens, peste 1.500 de lei pe lună. Aşadar, vrem să accesăm fonduri europene de până la 75.000 de euro pentru un proiect cu energie verde“, susţine Codrin. În viziunea antreprenorului, proiectul îl va ajuta să reducă aceste costuri cu peste 80%, deoarece vrea să achiziţioneze eoliene, panouri solare şi fotovoltaice, astfel încât să producă ce va consuma. „Pe lângă reducerea cheltuielilor, vom avea parte şi de siguranţă, deoarece nu ne vom mai face griji pentru vreo pană de curent“, a completat Untu.

Sursa: capital.ro