mmarkUn studiu de piata constituie baza pentru realizarea unui plan de afaceri, lansarea unui nou produs sau serviciu, extinderea sau restrangerea activitatii companiei. Informaţiile necesare întocmirii studiilor şi analizelor de piaţă pot fi obţinute prin investigarea unor surse statistice, prin metode de cercetare directă (culegerea informaţiilor direct de la purtătorii lor – furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice şi utilizatori) şi prin simularea unor fenomene de piaţă.

Într-un sens larg , cercetarile de marketing sunt o functie care leaga o firma cu consumatorii si piata in ambianta ei totala pe calea informatiilor menite sa identifice oportunitatile si problemele de marketing.

Principalele obiective ale studiilor de piata sunt

a) caracteristicile cererii de bunuri si servicii ;

b) caracteristicile ofertei, atat a celei proprii cat si a celei concurentiale ;

c) confruntarea si interactiunea dintre cererea si oferta de marfuri ;

d) nivelul si evolutia preturilor ;

e) capacitatea de absorbtie;

Informatiile necesare realizarii studiilor de piata pot fi obtinute din: surse interne (statistici ale vanzarilor, analize de pret, rapoarte ale reprezentantilor sau vanzatorilor),  surse externe (statistici guvernamentale, statistici ale organismelor internationale specializate, anchete prin sondaj, paneluri de consumatori sau distribuitori, schimburi de informatii cu concurenta, diverse publicatii etc.),  primare (obtinute din surse directe, de la purtatorii cererii si ofertei rspectiv consumatori, cumparatori, prescriptori, utilizatori, intermediari, concurenti), secundare (din surse indirecte, adica din statistici, evidente, rapoarte, publicatii).

O cercetare de piata permite o mai buna intelegere a segmentului pe care vrei sa lansezi o afacere si creste sansele de succes ale acesteia. De asemenea, exista o serie de riscuri ce pot fi evitate, daca se realizeaza un studiu inainte de a investi intr-o noua companie sau intr-un nou produs.