Comisia Europeana a adoptat miercuri noul Program Operational Capacitatea Administrativa (POCA) si Programul Operational Capital Uman (POCU). POCU inlocuieste in perioada 2014-2020 actualul POSDRU, pentru finantarea domeniului social si a formarii profesionale, iar POCA inlocuieste actualul PODCA, Comisia precizand ca noul program isi propune sa amelioreze si “capacitatea de reactie a sistemului judiciar”. Potrivit executivului comunitar, fonduri europene de circa 5 miliarde de euro vor fi disponibile pentru Romania prin aceste programe in perioada de programare 2014-2020.

fonduri-europeneConform unui comunicat remis HotNews de catre Reprezentanta CE la Bucuresti, POCU 2014-2020 este finantat din Fondul social european si urmareste sa investeasca in Romania aproximativ 5 miliarde de euro, din care 4,3 miliarde de euro din bugetul UE. Noul POCU ia locul actualului Program Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, prin  care Romania mai poate trage bani europeni pana la sfarsitul anului 2015.

Banii vor trebui utilizati “pentru a ajuta cetatenii romani, inclusiv tinerii, sa isi gaseasca un loc de munca, sa isi imbunatateasca nivelul de educatie si de competente, precum si pentru a contribui la reducerea saraciei si a excluziunii sociale, la promovarea unor servicii sociale mai bune si la eficientizarea institutiilor de pe piata muncii”, a precizat sursa citata.

“O atentie deosebita este acordata tinerilor, romilor si populatiei din mediul rural”, a subliniat Comisia.

“Romania se confrunta in prezent cu importante provocari pe piata muncii, atat in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, cat si saracia. Ma bucur ca programul se concentreaza pe principalele prioritati identificate in cazul Romaniei si sunt convinsa ca, daca este utilizat in mod corespunzator, acest ajutor financiar va constitui o importanta sursa de investitii in ocuparea fortei de munca, in educatie si in combaterea saraciei sau in sprijinirea serviciilor sociale. Speram ca la final sa putem spune ca UE a contribuit la cresterea numarului de locuri de munca si a calitatii acestora, precum si la reducerea saraciei si a excluziunii sociale din Romania”, a declarat Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca.

Conform sursei citate, POCU 2014-2020 cuprinde 7 axe prioritare, care dispun de urmatoarele alocari din bugetul UE:

POCA 2014-2020: fonduri UE de peste 500 de milioane de euro administratia publica si pentru sistemul judiciar din Romania

Celalalt program al Romaniei aprobat de Comisie miercuri, Programul Operational “Capacitatea Administrativa” 2014-2020 va inlocui actualul Program Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA) 2007-2013, prin care Romania mai poate trage bani europeni pana la fienle acestui an.

Noul POCA este finantat tot din Fondul social european pentru perioada 2014-2020 si isi propune investitii de 658 de milioane de euro (dintre care 553 de milioane din bugetul UE), “pentru a ajuta la ameliorarea capacitatii de reactie a administratiei publice si a sistemului judiciar din Romania la nevoile economiei si societatii”, a precizat CE.

Comisarul Thyssen a mentionat miercuri deficientele administrative ale Romaniei. “Acest program arata angajamentul Romaniei de a se ocupa de deficientele din administratia publica si de a imbunatati functionarea sistemului judiciar. Ma bucur ca Fondul social european va continua sa serveasca drept instrument financiar esential pentru a sprijini reformele structurale din administratia publica”, a spus ea.

Programul are obiectivul de a imbunatati eficienta, transparenta si accesibilitatea administratiei publice si a sistemului judiciar din Romania.

Pentru a atinge acest obiectiv, investitiile vor aborda urmatoarele prioritati, potrivit CE:

Comisia Europeana sustine ca prin noul POCA, pe parcursul perioadei de finantare, vor fi formati aproximativ 90 000 de angajati din administratia publica si sistemul judiciar din Romania, iar in jur de 250 de institutii publice si judiciare vor beneficia in mod direct de finantare din acest program, in timp ce mai multe mii de institutii vor beneficia in mod indirect de pe urma interventiilor planificate.

Anterior, Comisia Europeana aprobase Romaniei noile Programe Operationale de Asistenta Tehnica (212,8 milioane euro din fonduri UE) si pentru Competitivitate (1,32 miliarde euro din fonduri UE). Programele de Capital Uman, Asistenta Tehnica si Competitivitate sunt gestionate direct de Ministerul Fondurilor Europene, prin autoritatile sale de management, iar Programul Capacitate Administrativa este gestionat direct de Ministerul Dezvoktarii Regionale si Administratiei Publice.

Provocarea principala pentru Romania ramane, in perioada urmatoare, ca Bruxelles-ul sa-i aprobe Programul Operational Infrastructura Mare (POIM – peste 9 miliarde de euro), gestionat de MFE, Programul Operational Regional (POR – circa 6,7 miliarde de euro), gestionat de MDRAP, precum si Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR – circa 8 miliarde de euro), gestionat de Ministerul Agriculturii.

Sursa: hotnews.ro