Comisia Europeană (CE) și Banca Europeană de Investiții (BEI) au prezentat luni un instrument model de garantare pentru agricultură, primul nou produs conceput în cadrul memorandumului de înțelegere semnat de cele două părți în luna iulie 2014 pentru cooperare în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, informează un comunicat al Executivului Comunitar.

Comisia-Europeana1Instrumentul de garantare este destinat să faciliteze accesul la finanțare pentru fermieri și antreprenori din mediul rural. Statele membre și regiunile pot adapta și utiliza modelul pentru a pune la punct instrumente financiare pentru finanțarea programelor lor de dezvoltare rurală. Instrumentul este însoțit de un program de lucru, dezvăluit de asemenea luni, care stabilește detaliile cooperării CE și BEI în conformitate cu memorandumul lor de înțelegere.

‘Instrumentele financiare ne pot ajuta să obținem și mai multă valoare din politica de dezvoltare rurală, cel de-al doilea pilon al Politicii Agricole Comune. Prin facilitarea fluxurilor de creditare se pot obține mai multe credite împrumuturi pentru fermierii noștri, în special pentru fermierii tineri, și alți antreprenori rurali care să creeze locuri de muncă’, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.

‘Necesarul de investiții în economia rurală din UE este imens, iar suportul public este constrâns de lipsa de resurse financiare. De aceea avem nevoie de un mod inteligent de a utiliza banii publici pentru a atrage bani de la investitori privați și a debloca investițiile. Instrumentele financiare sprijinite de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală reprezintă o modificare de paradigmă. Utilizarea acestor instrumente este în interesul beneficiarilor de fonduri din partea Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală’, a declarat vice-președintele BEI, Wilhelm Molterer.

Potrivit regulilor care guvernează Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, statele membre și regiunile pot include instrumente financiare (de genul fonduri de garantare și fonduri de equity) în programele lor pe șapte ani de dezvoltare rurală atunci când utilitatea acestor instrumente este demonstrată anterior. Cu toate acestea, în programele de dezvoltare rurală prezentate până acum gradul de utilizare a instrumentelor financiare este unul modest, unul din motive fiind și lipsa de familiaritate cu aceste instrumente.

Banca Europeană de Investiții, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma, din 1958. Acționarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităților de creditare ale BEI este pus pe finanțarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată și coeziunea economică și socială într-o Uniune Europeană extinsă. AGERPRES