Situatia ocuparii fortei de munca este o mare problema in mediul urban, iar in mediul rural este cu mult mai dificila. Majoritatea populatiei ocupate din mediul rural, in general, desfasoara fie activitati agricole, in mare parte fiind activitati informale, fie este ocupata in sectorul public (educatie, administratie publica, asistenta sociala), ultima avand o pondere destul de modesta in structura ocuparii din mediul rural.proiect-cursAtat activitatile agricole, care nu pot asigura o crestere rapida a productivitatii muncii, cat si ocuparea in sectorul public, unde salariile angajatilor depind de posibilitatile limitate ale bugetului local, nu pot asigura un nivel al veniturilor necesar pentru un trai decent. Nici reformele promovate in sectorul agrar, in ceea ce priveste implementarea elementelor de piata, precum privatizarea pamantului, improprietarirea agricultorilor cu pamant, desfiintarea gospodariilor colective agricole si infiintarea gospodariilor de fermieri etc. nu au ameliorat situatia privind imbunatatirea conditiilor de trai si cresterea nivelului de ocupare a fortei de munca in mediul rural.

Din contra, sunt cazuri cand situatia s-a agravat si mai mult. Practic, populatia economic activa din mediul rural este pusa in situatia sa aleaga intre doua variante. Pe de o parte, sa accepte activitati care aduc un venit modest, in conditii nefavorabile de munca si sub riscul sporit al imbolnavirii, fiind sortita, totodata, la o viata in saracie. Pe de alta parte, sa aleaga calea emigrarii in mediul urban, in vederea gasirii unui loc de munca mai atractiv si mai bine platit, sau a plecarii peste hotare, in cautarea unui loc de munca care le-ar asigura un venit necesar pentru intretinerea personala si a familiilor.

De aceea, proiectul “COMPERUR-Dezvoltarea capitalului uman din mediul rural”, finantat din FSE prin POSDRU 2007-
2013 si derulat pe o perioada 18 luni isi propune sa ofere consiliere gratuita si cursuri de formare profesionala pentru 1000 de persoane din mediul rural, si de asemenea sa ofere asistenta si consultanta membrilor grupului-tinta care doresc sa isi deschida o afacere proprie in domenii non-agricole.

Cursurile vor incepe din ianuarie 2015 si vor include 700 de persoane pentru urmatoarele calificari:

Cei care doresc sa obtina mai multe informatii sau sa se inscrie pot trimite un email la adresagabriela.ciuciula@smeprojects.ro sau ii pot contacta direct pe expertii de implementare la numarul de telefon 0758.099.666.

Sursa: Departamentul Proiecte, CNIPMMR