Exemplu de succes:

Ciupercărie profitabilă, finanţată cu bani europeni

Pornind de la convingerea că cheia bunăstării stă în a produce şi a fi eficient, putem spune că în momentul de faţă sectorul de activitate care ne poate scoate din acest impas în care suntem, deloc plăcut, şi ne poate ajuta să trecem peste această criză, este agricultura.

În cele ce urmează scoatem la lumină exemplul unei familii din localitatea timişeană Ghilad, care a analizat situaţia socială şi economică în care ne aflăm şi a luat o decizie demnă de urmat, de a înfiinţa o fermă de ciuperci, iar exemplul acesta nu este singurul pentru localitatea timişeană.

Florina Colgia, administrator al societăţii SC AA-Prod SRL, ne-a împărtăşit lucruri deosebit de interesante şi mobilizatoare, în acelaşi timp, despre cum s-a hotărât să cultive ciuperci Pleurotus, consolidându-şi afacerea cu fonduri europene.

Pentru mai multe detalii, Florina Colgia vă stă la dispoziţie şi o puteţi contacta la telefon 0728972915; 0728268121 sau la  e-mail: aaprod.tm@gmail.com.

 

Ferma: Care au fost motivele pentru care aţi demarat această afacere în plină criză economică?

Florina Colgia: Nu ne-a fost uşor să luăm această decizie. Pentru început am analizat cu foarte multă atenţie, “la rece”, toate aspectele sociale, economice de la noi din localitate şi din înprejurimi, potenţialul de consum şi de producţie, prezentul şi viitorul nostru.

Ne-am informat intens şi am ajuns la concluzia că cererea pentru ciupercile de consum este deosebit de mare. Am aflat că pe lângă valoarea lor gastronomică, ciupercile sunt deosebit de apreciate şi din punct de vedere terapeutic. Iată adevăratele motive pentru care am luat această decizie, şi nu oricare alta.

În afaceri există o serie de reguli, de care noi am ţinut seama atunci când ne-am angajat să ne orientăm spre fondurile europene, şi anume: este mult mai uşor să faci afaceri cu banii altuia, în cazul nostru cu finanţare europeană.

În acest sens, în anul 2006 am înfiinţat societatea AA-Prod, având ca activitate principală consultanţa pentru afaceri şi management. Tot în acel an am depus o cerere de finanţare la APDRP pentru construirea unei ciupercării, iar proiectul a fost aprobat pentru finanţare prin Programul SAPARD.

Construcţia imobilului am început-o numaidecât, în vara anului 2007, şi am finalizat-o în vara anului trecut, când s-a încheiat şi proiectul de finanţare. De la bun început trebuie să va spun că am încercat să eliminăm multe riscuri, ştiind că stau în balanţă şi nişte bani împrumutaţi de la UE.

Neavând cunoştinţe temeinice, am consultat specialişti din domenii diferite (construcţii, tehnologia culturii ciupercilor, marketing etc.) şi ne-am stabilit nişte strategii foarte precise. Astfel, începând cu toamna anului trecut am început activitatea de producţie, cu paşi mici, multă curiozitate, dar şi cu satisfacţii.

Ferma: Cum aţi organizat activitatea în fermă, ştiind că aveţi o mare responsabilitate a banilor împrumutaţi?

Florina Colgia: Obiectivul nostru principal este producţia de ciuperci şi ne-am orientat spre specia Pleurotus ostreatus din mai multe motive, de ordin tehnologic, dar şi culinar, ea fiind apreciată mult mai bine în această zonă a ţării.

Ţinta noastră este clientul şi el trebuie să fie mulţumit de serviciul nostru, de produsul nostru. Din acest motiv ne-am elaborat strategii pe toate planurile, pentru perioade medii şi lungi. Aşa cum am spus, am contactat specialişti în tehnologia culturii ciupercilor din România şi din Ungaria, iar datorită serviciilor lor de consiliere acum putem fi mulţumiţi de rezultatele obţinute.

În situaţia de faţă, cu această instabilitate economică şi politică, pentru a ne câştiga noi clienţi am practicat un preţ acceptabil şi am menţinut calitatea ciupercilor la cel mai înalt nivel. Pentru a obţine ciuperci de calitate, respectăm cu stricteţe standardul tehnologic şi asigurăm ciupercilor toate condiţiile de cultură, iar toţi parametrii de vegetaţie sunt sub controlul nostru şi toate verigile tehnologice se execută cu maximă seriozitate. Personalul angajat este motivat şi remunerat după calitatea muncii depuse. Nu ne permitem eşecuri şi nici greşeli.

 

Ferma: Ce alte servicii mai oferiţi clienţilor?

Florina Colgia: Începând din acest an, având în vedere că nu toată lumea dispune de spaţiu pentru o asemenea afacere, dar fiecare gospodar doreşte să vadă cum creşte o ciupercă şi să o culeagă în ciupercăria lui, am început să livrăm brichete însămânţate şi incubate la 7-10 zile.

În acest moment, deşi ne aflăm la începutul verii şi consumul este orientat spre plantele de grădină, noi suntem în plină activitate şi ne pregătim pentru următoarea campanie de toamnă-iarnă a producţiei de ciuperci.

Achiziţionăm material celulozic, pregătim camerele de cultură şi suntem în faza de contractări pentru perioada 2010-2011 cu partenerii din toată ţara. Acestora le oferim substrat gata însămânţat cu Pleurotus.

Este un început bun şi consider că doar prin muncă, seriozitate, pasiune şi prin colaborare putem realiza lucruri minunate.

Sursa: Revista Ferma