Napul este o plantă erbacee,originară din zona mediteraneeană, iar vechii greci o foloseau atât ca aliment, cât şi ca medicament. Rădăcinile plantei conţin proteine, lipide, săruri minerale şi vitamine, dintre cele mai importante vitamine fiind C, B1, B2, PP

Este o plantă foarte rustică, fără pretenţii deosebite faţă de sol şi foarte bine adaptată condiţiilor de climat temperat.Exploatează bine toate tipurile de sol, chiar şi pe ele foarte sărace, mai puţin cele cu exces de umiditate. Rezistă foarte bine la îngheţurile din timpul iernii şi la prelungite şi, de asemenea, suportă bine seceta excesivă. Specie deosebit de favorabilă agriculturii biologice în zona noastră, putând realiza producţii foarte bune fără nici un fel de intervenţie specială.

Această cultură poate fi susținută și cu ajutorul Fondurilor Europene prin programul PNDR 2014-2020  Măsura 06 – Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor și Măsura 11 – Agricultură ecologică pentru ce doresc o cultura ecologică

Exemplu de succes:

Cum poți să câștigi 40.000 de euro la hectar din cultivarea napilor

napiCine s-ar fi gândit că, la zeci de ani distanță, napii românești sau topinamburul – cum i se spune acum mai nou, va face senzație în rândul micilor fermieri mereu în căutare de noi nișe de piață. Un soi vechi de legume căutat de unii care doar au auzit de beneficiile sale, dar și cei care vor să îi simtă din nou gustul, napul românesc revine în forță ca și cultură profitabilă pe suprafețe mici. Ne-o dovedește unul dintre cei mai mari cultivatoride napi din țară, un tânăr pentru care această plantă a devenit o veritabilă sursă de profit.Absolvent al Facultății de Horticultură din București, Florian Filip are acum 29 de ani și a pariat pe readucerea pe piața românească a napului, denumit popular nap-porcesc. În judeţul Buzău, la Lunca, în curtea bunicii sale, acum 10 ani a luat naștere prima cultură serioasă de topinambur.

“Încă de când mă știu, am fost pasionat de plante mai puțin cunoscute, dar care au un potential ridicat: bamele, napii turcești, năutul, bobul, sorgul pentru boabe și pentru sirop, lupinul dulce. Mă declar un culegător de seminte vechi autentice romanesti. De agricultură propriu-zis am început să mă ocup acum mai bine de 10 ani, pe un teren primit moștenire de la bunica mea, pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați. Astăzi cultiv napi pe o suprafață de 4.000 metri pătrați”, ne-a vorbit horticultorul despre primii săi pași în agricultură.

Ideea de a cultiva topinambur i-a încolțit în minte atunci când a găsit în spatele curții buncii câțiva napi. “Am luat tuberculii din grădina bunicii mele, i-am multiplicat și am extins cultura. După primul an am observat că se obțin recolte bunicele, fără a depune eforturi speciale. Am ales napii pentru că am observat că există o cerere constantă pe piață și se cultivă relativ ușor. Se pare că, în ultima perioadă de timp cererea pentru topinambur este în creștere”, a declarat pentru Agrointeligența cultivatorul.

Se înmulțesc prin tuberculi

O cultură de napi se poate înființa fie prin plantarea tuberculilor în pământ, fie prin plantarea răsadurilor. „Topinamburul se înmulțește în mod obișnuit prin tuberculi, dar dacă plantarea nu se face în perioada optimă, la început de primăvară, se pot utiliza și răsadurile. Tuberculii se plantează fie în toamnă, fie primăvara. Înainte de înființarea unei plantații se efectuează 2-3 prășile, pentru afânarea terenului și pregătirea lui. Plantarea se face la o distanță de 30- 50 cm între plante și 70 cm între rândurile de napi. Poate cel mai important aspect care trebuie avut în vedere atunci când te hotărăști să îți înființezi o cultură de topinambur este irigarea. Este o plantă care necesită multă umezeală pentru a oferii producții la adevăratul ei potențial”, ne-a explicat Filip despre tehnologia de plantare a napului. Horticultorul a subliniat faptul că deși este o plantă rezistentă la secetă, este important să irigi cultură pentru a obține tuberculi sănătoși și armonios dezvoltați.

Fără erbicidare si tratamente speciale de stropire

Topinamburul este o cultură care, odată înființată, rezistă 3-4 ani, iar costurile cu întreținerea sunt foarte mici. “Nu prezintă boli sau dăunători care să producă daune semnificative. Nu se aplică nici erbicidarea, pentru că planta are o creștere rapidă, umbrind pământul din jur, astfel că orice buruiană care apare în cultură va fi sufocată. De asemenea, în primul an de la înființarea culturii aceasta absoarbe cantități importante de elemente nutritive din sol, de aceea este indicat ca în anii următori să se adauge îngrășăminte organice sau chimice. După 3-4 ani se înlocuiește cu o cultură de leguminoase pentru a ajuta la îmbogățirea solului cu elemente nutritive”, ne-a vorbit Florian despre caracteristicile plantei de topinambur.

De precizat este faptul că printre puținii dăunători ai napului se numară șoarecele de câmp și cârtițele, iar bolile ce atacă tuberculii și care determină putrezirea acestora sunt: Sclerotinia și Botrytis.

Tulpinile napilor se taie la aproximativ 30 cm deasupra solului, cele lemnoase pot fi valorificate prin paletare, iar cele verzi pot fi folosite în hrana animalelor.

Cost de înființare: 4.000 lei/hectar

Napul se poate planta și recolta în același fel ca și cartoful. “La un hectar de topinambur ai nevoie de 1.000 de kilograme de tuberculi sau 3.000 de plante/răsaduri, care costă undeva la 4.000 lei. Plantare se face în același sistem ca și cartoful. Pentru suprafețe mai mari de un hectar se poate folosi chiar mașina de plantat cartofi. Topinamburul preferă soluri de luncă, profunde, fertile și nisipoase. În ceea ce privește strângerea recoltei, aceasta se face tot cu mașina de recoltat dacă ai suprafețe însemnate. Eu recoltez semi-mecanizat: cu ajutorul motocultorului disloc cultura din sol și cineva vine în urma utilajului și strânge tuberculii în saci de rafie” , ne-a spus tânărul despre modalitatea în care acesta plantează și recoltează tuberculii de napi.

Sursa: agrointel.ro