Procesarea ciupercilor si fructelor de padure cu fonduri UE

Programul SAPARD a permis celor care au accesat Masura 3.4 – „Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative”, ca in cadrul submasurii 6 sa poata procesa fructele de padure si ciupercile. Un beneficiar al fondurilor nerambursabile SAPARD a realizat in judetul Harghita un proiect in care a reusit procesarea ambelor produse: ciupercile si fructele de padure.

Astfel, in localitatea unde a fost realizat proiectul, s-au creat servicii alternative secundare diferite de activitatea monoindustriala. Totodata, s-a dorit imbunatatirea tehnologiei existente de prelucrare a fructelor de padure (coacaz negru, agrise, mure, afine, etc) dar si ciupercilor de padure (hribi, zbârciogi etc).

Din punct de vedere tehnic, pentru modernizarea sistemului de colectare, depozitare, procesare si a marketingului fructelor de padure, a fost construita o platforma de beton armat, langa hala deja existenta.

Pe aceasta platforma au fost montate o camera frigorifica si un tunel de congelare. Camera frigorifica asigura depozitarea fructelor de padure in vederea introducerii in procesul de prelucrare si ambalare realizat in hala de productie.

Cladirea proiectata este executata din stalpi metalici, fara perete de inchidere, tip sopron, pe fundatie din beton. Pardoseala a fost realizata din beton sclivisit peste care s-a construit o camera de aer din caramida, cu evaporare externa. In acest fel s-a evitat acumularea vaporilor de apa care sunt supusi la riscul de a se congela si provoca miscari sau chiar ruperi ale subsolului camerei de congelat. In tunelul de congelare se realizeaza fluxul tehnologic care permite congelarea fructelor de padure si a ciupercilor exportate catre beneficiari externi si interni.

Modernizarea sistemului de colectare, depozitare, procesare si marketingului fructelor si ciupercilor de padure a creat conditiile accesului pe noi piete cu exigente calitative si preturi ridicate.

Productia estimata, de 15.000 kg/an de ciuperci uscate si intre 4.000 si 15.000 kg/an de fructe de padure, a permis obtinerea unui profit net cu o rata de rentabilitate de pana la 53%.

In ceea ce priveste impactul social al investitiei, beneficiarul a declarat ca in momentul initierii proiectului SAPARD, societatea beneficiara avea 12 angajati cu contract individual de munca, din care 9 muncitori sezonieri si 3 functii de executie pe perioada nedeterminata. In urma implementarii proiectului SAPARD, numarului de muncitori sezonieri a crescut cu 11 persoane.

De asemenea, la nivelul regiunii, locuitorii din localitatile miniere restructurate vor dispune de o sursa de venituri consistenta rezultata din vanzarea fructelor si ciupercilor de padure la centrele de colectare ale societatii comerciale.

Sursa: Buletin Info APDRP