Un proiect prin care persoanele din satele situate în zona Ciuc sunt încurajate să înceapă o afacere cu finanţare europeană a fost lansat joi la iniţiativa parlamentarilor UDMR Tanczos Barna şi Korodi Attila, informează Agerpres.

certificare-agricultura-ecologicaProiectul se intitulează „Fii întreprinzător, nu visător” şi îi provoacă pe cei care locuiesc în satele din zona Ciuc să ia decizia de a porni o afacere, în condiţiile în care în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) există o măsură în care întreprinzătorii sunt ajutaţi financiar să pornească o afacere printr-o alocare financiară de 70.000 de euro pentru capacităţi de producţie şi 50.000 de euro pentru începerea unei activităţi în domeniul serviciilor.

Senatorul Tanczos Barna a explicat într-o conferinţă de presă că prin proiectul lansat joi vor fi ajutaţi să înceapă o afacere cei care au idei, dar nu au curaj şi bani să facă acest lucru. Cele mai bune idei vor fi selectate de specialişti şi întreprinzătorii vor fi ajutaţi să întocmească planurile de afaceri şi documentaţia necesară depunerii proiectelor spre finanţare la PNDR.

„Prin acest proiect, practic, cu zero investiţii şi zero risc poate să pornească oricine o afacere dacă are o idee şi îşi aşterne respectiva idee pe o hârtie. Cele mai bune planuri de afaceri vor fi selectate de un board format din mari întreprinzători din zona Ciuc, Asociaţia Întreprinzătorilor din regiunea Ciucului şi specialişti în finanţe de la portalul Transindex. Îi vom ajuta pe cei care vor să întocmească planuri de afaceri printr-un format, prin sfaturi, prin îndrumare, astfel încât să avem cât mai multe planuri de afaceri bine întocmite în acest concurs”, a declarat Tanczos Barna, potrivit Agerpres.

El a spus că este vorba de o oportunitate uriaşă pentru zona rurală de a se dezvolta şi activităţile non-agricole.

„Este nevoie de inovare în mediul rural, este nevoie de valoare adăugată, astfel încât, în afară de zona de zona agricolă, să se dezvolte în mod corespunzător şi activităţile non agricole”, a spus senatorul UDMR.

Deputatul Korodi Attila a precizat că proiectul durează şase săptămâni şi vizează atât încurajarea celor care trăiesc în mediul rural să aibă curajul de participa la concursul de idei, cât şi de a-i impulsiona pe cei care au deja un proiect să-l depună spre finanţare în cadrul PNDR.

În opinia lui Korodi Attila, dacă numărul proiectelor va fi foarte mare la nivel naţional o astfel de oportunitate se va mai ivi doar peste câţiva ani.

„Până la urmă, ceea ce se va întâmpla în vara acestui an, poate pentru următorii şase-şapte ani de zile va fi un moment unicat. Pentru că dacă cererile vor fi semnificative din toată ţara înseamnă că bugetul alocat acestei linii de finanţare se va epuiza. Şi atunci, o şansă reală pentru zona rurală va dispărea pentru o perioadă lungă”, a spus Korodi Attila, care a pledat pentru creşterea şi dezvoltarea numărului de întreprinderi mici şi mijlocii din zona rurală, în domeniile producţie şi servicii, ce vor duce la crearea de locuri de muncă şi vor contribui la dezvoltarea economică a zonei.

Sursa: voceatransilvaniei.ro