Pana la 3o septembrie 2015, termenul limita de depunere a proiectelor in cadrul PNDR 2007-2013, rata de absorbției se va apropia de 100%, a declarat pentru Agerpres, Eugen Popescu, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

imgggg2Potrivit acestuia, AFIR lucreaza la o analiza a proiectelor, urmand ca la finalul primului trimestru din 2025 sa fie gata rezulatele.”În urma analizei pe care o realizăm și care trebuie să fie foarte atentă și în consultare cu beneficiarii implicați, în primul trimestru al anului 2015 vom rezilia toate proiectele contractate care nu au depus nicio cerere de plată și care se află într-un stadiu ce nu permite finalizarea lucrărilor și depunerea ultimei cereri de plată până la 30 septembrie 2015, acesta fiind termenul limită conform prevederilor contractului de finanțare semnat de către toți beneficiarii PNDR, a mai declarat Popescu.

 Potrivit directorului AFIR, primele masuri din noul PNDR 2014-2020 vor fi disponibile din luna martie.

”În acest moment PNDR 2020 este în etapa de aprobare de către Comisia Europeană, urmând ca în perioada imediat următoare să ne comunice acordul de principiu în baza Adresei oficiale transmise de Ministerul Agriculturii. Acordul îl așteptăm pentru demararea Programului și lansarea primelor măsuri prin care se pot solicita fondurile europene, începând cu luna martie 2015.

Imediat ce Comisia Europeană ne va comunica acordul de principiu, vom publica spre consultare publică Ghidurile Solicitantului, după care vom putea deschide primele sesiuni de cereri de proiecte pentru finanțarea investițiilor prin PNDR 2020” a mai declarat Popescu.

Pentru a asigura absorbția integrală a fondurilor europene, precum și pentru implementarea corectă și cu celeritate a proiectelor care au fost selectate pentru finanțare prin PNDR 2013, este important ca beneficiarii să depună în termen Dosarele Cererilor de Plată, astfel încât AFIR să poată realiza decontarea cheltuielilor eligibile efectuate.

Sursa: agrari.ro