Peletul este unul dintre combustibilii cei mai apreciati in prezent, un produs care se obtine din biomasa,
iar biomasa avem din belsug, fie ca ne referim la materiale nefolositoare: lemne cazute din paduri, rumegus, scoarta de copac, frunze uscate sau alte resturi vegetale, fie la culturi energetice: Paulownia, salcie energetica, iarba elefantului etc.
In fine, biomasa este un material intotdeauna disponibil la nivel regional, o materie prima ce produce energie curata, ieftina si regenerabila.
Exemplu de succes:
Oraşul arădean Pecica oferă un exemplu de succes în ceea ce priveşte micile afaceri de familie. Una dintre acestea este o fabrică de peleţi şi brichete din rumeguş. Secretul reuşitei a stat în accesarea unui proiect pe fonduri europene.
Pentru cei care doresc sa se lanseze in afaceri, fabricuta de peleti este o oportunitate exceptionala.
Afacerea tenteaza pe multi romani pentru ca are mai multe beneficii:
1. Materia prima poate fi aproape gratuita (majoritatea agentilor economici care
se ocupa cu exploatarea forestiera nu stiu cum sa scape mai repede de deseurile lemnoase, iar pentru achizitia acestei materii prime nu se plateste nimic.;
2. Pentru infiintarea sau dezvoltarea afacerii se poate obtine finantare europeana si
de la bugetul Romaniei.
3. Peletii reprezinta un combustibil pe care il folosesc din ce in ce mai multi consumatori pentru ca este mai ieftin si mai curat.
Cum se porneste afacerea cu peleti
Investitia initiala vizeaza achizitionarea (inchirierea) utilajelor specifice de prelucrare primara a deseurilor lemnoase si cautarea unor mari spatii de depozitare. Aceasta ar insemna undeva intre 5.000 euro si 20.000 euro.
Spatiul minim este de 100 metri patrati, pentru amplasarea echipamentelor, depozitarea materiei prime si a materialelor, depozitarea produselor finite pâna la livrare.
Activitatea va avea cod CAEN 1629: “Fabricarea altor produse din lemn; fabricarea articolelor din pluta, paie și din alte materiale vegetale impletite”
Trebuie doar sa va preocupati de transportul deseurilor lemnoase. Din pacate, infrastructura forestiera de transport din Romania este precara, astfel ca transportul deseurilor va fi cu adevarat o problema.
Avantajele sistemelor de incalzire cu biomasa, cu peleti
Aceste sisteme de incalzire ofera mai multe beneficii de ordin economic si ecologic. In randurile urmatoare punctam doar beneficiile de ordin economic pentru buzunarul omului de afaceri si al consumatorului:
- peletii reprezinta o sursa de energie durabila regenerabila;
- productia de pelei constituie modalitatea de a utiliza eficient deseurile de material lemnos rezultate prin prelucrarea lemnului sau a altor materiale vegetale;
- buna posibilitate de a valorifica produsul rezultat prin comercializare pe piata interna sau externa;
- crearea unor locuri de munca in industrie, comert, silvicultura/industria lemnului si, implicit, dezvoltarea unei valori regionale;
- ameliorarea sigurantei energetice si reducerea dependentei de gaze naturale/petrol prin resursa regenerabila si sustenabila a lemnului;
- garantarea unui pret constant datorita politicilor de mediu care sustin o astfel de valoare pentru procesele din care rezulta obtinerea unui bilant neutru de carbon;
- existenta pretului constant pe termen lung al peletilor este independenta de pretul petrolului si al gazelor naturale, acestea din urma avand o crestere rapida a costului in ultimii ani.
Sursa: afacerilacheie.net