Peletul este unul dintre combustibilii cei mai apreciati in prezent, un produs care se obtine din biomasa,
iar biomasa avem din belsug, fie ca ne referim la materiale nefolositoare: lemne cazute din paduri, rumegus, scoarta de copac, frunze uscate sau alte resturi vegetale, fie la culturi energetice: Paulownia, salcie energetica, iarba elefantului etc.
In fine, biomasa este un material intotdeauna disponibil la nivel regional, o materie prima ce produce energie curata, ieftina si regenerabila.

Exemplu de succes:

Oraşul arădean Pecica oferă un exemplu de suc­ces în ceea ce priveşte micile afaceri de familie. Una dintre acestea este o fabrică de peleţi şi bri­chete din rumeguş. Secretul reuşitei a stat în ac­cesarea unui proiect pe fonduri europene.

Oraşul arădean Pecica oferă un exemplu de suc­ces în ceea ce priveşte micile afaceri de familie. Una dintre acestea este o fabrică de peleţi şi bri­chete din rumeguş. Secretul reuşitei a stat în ac­cesarea unui proiect pe fonduri europene.O societate de familie din Peci­ca a obţinut peste un milion de lei fonduri europene pentru rea­lizarea unei secţii de producere a combustibililor alternativi prin recuperarea ambalajelor şi de­şeurilor din lemn. A fost înfiin­ţată o secţie de fabricare de pe­leţi şi brichete din rumeguş şi s-au achi­ziţionat echipamente noi pen­tru aceste procese tehnologice.„La început am avut o afacere cu lădiţe de lemn dar apoi afacerea nu a mai mers deoarece pe pia­ţă au apărut lădiţele de plastic. Am fi falimentat cu siguranţă dacă nu apărea oportunitatea de a accesa fonduri europene. Astfel soţul meu a avut ideea acestei sec­ţii în care să valorificăm rumeguşul pe care alţii îl aluncă şi care poate fi valorificat la maxim prin producerea de combustibil şi brichete” a declarat Rodica To­mo­ioagă, reprezentanta companiei.Consecinţele accesării acestor fonduri au fost creşterea cu pes­te 8% a cifrei de afaceri la fi­na­lul primului an de operare precum şi crearea de 5 noi locuri de muncă permanente.


Pentru cei care doresc sa se lanseze in afaceri, fabricuta de peleti este o oportunitate exceptionala.
Afacerea tenteaza pe multi romani pentru ca are mai multe beneficii:

1. Materia prima poate fi aproape gratuita (majoritatea agentilor economici care
se ocupa cu exploatarea forestiera nu stiu cum sa scape mai repede de deseurile lemnoase, iar pentru achizitia acestei materii prime nu se plateste nimic.;

2. Pentru infiintarea sau dezvoltarea afacerii se poate obtine finantare europeana si
de la bugetul Romaniei.

3. Peletii reprezinta un combustibil pe care il folosesc din ce in ce mai multi consumatori pentru ca este mai ieftin si mai curat.

Cum se porneste afacerea cu peleti

Investitia initiala vizeaza achizitionarea (inchirierea) utilajelor specifice de prelucrare primara a deseurilor lemnoase si cautarea unor mari spatii de depozitare. Aceasta ar insemna undeva intre 5.000 euro si 20.000 euro.

Spatiul minim este de 100 metri patrati, pentru amplasarea echipamentelor, depozitarea materiei prime si a materialelor, depozitarea produselor finite pâna la livrare.

Activitatea va avea cod CAEN 1629: “Fabricarea altor produse din lemn; fabricarea articolelor din pluta, paie și din alte materiale vegetale impletite”

Trebuie doar sa va preocupati de transportul deseurilor lemnoase. Din pacate, infrastructura forestiera de transport din Romania este precara, astfel ca transportul deseurilor va fi cu adevarat o problema.

Avantajele sistemelor de incalzire cu biomasa, cu peleti

Aceste sisteme de incalzire ofera mai multe beneficii de ordin economic si ecologic. In randurile urmatoare punctam doar beneficiile de ordin economic pentru buzunarul omului de afaceri si al consumatorului:

Sursa: afacerilacheie.net