Exemplu de succes:

Două fabrici de pâine din Olt, construite cu fonduri europene

Doar două proiecte depuse pe Măsura 123 au fost declarate eligibile şi se va oferi finanţare europeană nerambursabilă pentru realizarea a două fabrici de pâine în Slatina şi Piatra-Olt.

Dintre proiectele depuse de olteni pe Măsura 123 – Schema de ajutor de stat N578/ 2009 pentru „Stimularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiţii pentru procesarea produselor agricole şi forestiere în vederea obţinerii de produse neagricole”, în sesiunea din luna aprilie a anului trecut, doar două proiecte au fost declarate eligibile. Conform raportului parţial de evaluare, publicat pe site-ul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, cele două proiecte solicită finanţare pentru construirea a două fabrici de pâine.

Punctaj maxim pentru un proiect oltean

Cel mai mare punctaj l-a obţinut proiectul care prevede construirea unei fabrici de pâine şi a unei secţii de patiserie, precum şi achiziţia de utilaje de panificaţie şi mijloace de transport specializate, care se va implementa în localitatea Piatra-Olt. Proiectul are o valoare eligibilă de 873.000 euro, din care contribuţie publică 436.000 euro. Al doilea proiect selectat vizează amenajarea unei fabrici de pâine în Slatina, iar valoarea eligibilă este de 730.000 euro, din care contribuţie publică 365.000 euro.

Schema de ajutor de stat aferentă Măsurii 123 vizează îmbunătăţirea nivelului general de performanţă al întreprinderilor, prin creşterea competitivităţii întreprinderilor care realizeză investiţii în sectoarele de procesarea a produselor agricole şi forestiere. Sprijinul public nerambursabil se compune din 80% contribuţie comunitară din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi 20% contribuţie naţională, din bugetul de stat.

Sursa: gazetanoua.ro