Potrivit actualelor propuneri pentru PNDR 2014-2020, crescătorii de păsări primesc doar 5 puncte, conform principiului sectorului prioritar, pentru Submăsura 4.1 – Investiţii în exploataţii agricole, iar pentru Submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, nici măcar nu este precizat sectorul avicol.

Executie-ferma-de-pui-info686„Cei care vor să modernizeze sau să înfiinţeze microferme avicole cu sisteme de creştere free-range sau tradiţionale sunt excluşi din noul PNDR”, atrage atenţia Leonard Stafie, reprezentant al Asociaţiei Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă din judeţul Iaşi.
„Considerăm măsura total abuzivă, datorită faptului că sectorul avicol este polarizat .(…). Din total efective de păsări din România, 67,67 % se regăsesc în gospodăria ţărănească, iar pe categorii de producţie este şi mai grav: găini ouătoare în gospodării – 82,59%, iar pui de carne – 50,46%”, afirmă Stafie.

Astfel, din total efective păsări din România 67,67 % se regăsesc în gospodăria ţărănească iar pe categorii de producţie este şi mai grav, găini ouătoare aflate la ţărani acasă un procent de 82,59% iar la puii de carne 50,46%se află în fermă ţărănească.
La noi în România, pentru găini ouătoare cu cifra 1, sistem free-range exista numai 6 exploataţii cu o un efectiv total de păsări de 29.979 ceea ce reprezintă 0,4% din efectivul total de găini ouătoare din fermele comerciale. Cât preveşte sectorul pui de carne în sistem traditional este şi mai tragic, atenţie, nu există nici o fermă comercială autorizată sanitar veterinar.

Sursa: agroinfo.ro