Daniel Constantin: România a ajuns astăzi la momentul în care putem să facem pasul următor: să fim din ce în ce mai eficienţi atât la nivel naţional, dar mai ales la nivel european
daniel-constantin-subventii-porci-640x330Ministerul Agriculturii a des­chis, ieri, cele mai aşteptate măsuri de investiţii din noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, chiar dacă nu există o aprobare oficială din partea Co­misiei Europene ci doar un acord de principiu.
“PNDR are alocată o sumă de 8,128 de milioane de euro pentru perioada 2014 – 2020, la care se adaugă cofinanţarea naţională de aproximativ 1,3 miliarde de euro. În total, 9,5 miliarde de euro vor fi puse la dispoziţia fermierilor în perioada următoare pentru a continua trendul de dezvoltare pe care se află agricultura românească în ultimii ani”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
În ceea ce priveşte PNDR 2007-2013, Constantin a afirmat că programul a fost un succes, gradul de absorbţie fiind de 83%.
Ministrul Agriculturii a indicat ca obiectiv creşterea productivităţii la nivel naţional şi procesarea producţiei naţionale. “Există şi s-a rea­lizat în ultima perioadă la nivelul Autorităţii de Management un studiu care evidenţiază zonele dezvoltate din punct de vedere al producţiei şi al procesării. Va exista un punctaj diferit astfel încât în perioada următoare, în următorii ani, să finanţăm acolo unde există producţie dezvoltată, cu prioritate unităţile de procesare. Acolo unde există unităţi de procesare dezvoltate să finanţăm cu prioritate unităţile de producţie”, a precizat ministrul.

“Se va pune accent pe cooperative de producţie şi grupurile de producători”

El a arătat că se va pune accent pe cooperative de producţie şi grupurile de producători. “România a ajuns astăzi la momentul în care putem să facem pasul următor: să fim din ce în ce mai eficienţi atât la nivel naţional, dar mai ales la nivel european. Cei care vor aplica, în perioada următoare, ca şi cooperativă vor avea 20% suplimentar, pot ajunge aşadar al 70% parte nerambursabilă. De asemenea, finanţarea poate ajunge la 90% dacă vorbim de fermele mici şi medii, cu mai multe condiţii: să fie tineri, să fie proiecte integrate, nu vorbim de cooperative”, a explicat Daniel Constantin. El a mai spus că toate proiectele se vor depune online.
Sursa: curierulnational.ro