Fermierii din judeţul Hunedoara au reuşit să absoarbă în judeţ aproximativ 130 de milioane de euro, sumă nerambursabilă, prin proiectele depuse prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013. Pe parcursul celor şapte ani, hunedorenii au reuşit să contracteze aproximativ 2.500 de proiecte conforme, majoritatea fiind depuse pe Măsura 141 (Sprijinirea fermelor agricole de semi – subzistenţă – n.red.) şi 112 (Instalarea tinerilor fermieri).

15-dintre-subventii-vor-fi-dedicate-exclusiv-micilor-fermieri-32872014 a fost ultimul an în care agricultorii din judeţul Hunedoara au mai putut depune proiecte de finanţare cu fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013. În total, pentru întreaga perioadă de programare financiară au fost alocate României 9,32 miliarde euro pentru obiective specifice de dezvoltare rurală, din care peste opt miliarde de euro au provenit din Fondul European pentru Agricultură şi Devoltare Rurală (FEADR), iar restul, de la bugetul de stat. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Hunedoara (AFIR), până la sfârşitul anului 2014, fermierii hunedoreni au reuşit să contracteze proiecte europene în valoare de aproximativ 130 de milioane de euro. „Bilanţul pentru perioada 2007 – 2013, în ceea ce priveşte proiectele contractate de agricultori, este foarte îmbucurător, deoarece hunedorenii au reuşit să absoarbă în judeţ o sumă importantă de bani europeni nerambursabili. Astfel, până la finalul anului 2014, aceştia au reuşit să contracteze în jur de 2.500 de proiecte conforme, în valoare totală de aproximativ 130 de milioane de euro. Investiţiile realizate în judeţ, cu bani europeni, au dus la creşterea nivelului de trai pentru cei care locuiesc în mediul rural, prin dezvoltarea nu doar a economiei rurale, ci a întregului spaţiu rural”, susţin reprezentanţii AFIR Hunedoara.

Tot mai mulţi tineri s-au îndreptat spre agricultură

PNDR 2007 – 2013 a cuprins patru direcţii (axe) prioritare pentru finanţare prin FEADR. În cadrul fiecărei axe au fost create mai multe măsuri de sprijin pentru fermieri, pentru îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii agriculturii, instalarea tinerilor fermieri, sprijinirea fermelor de semi – subzistenţă, sprijin pentru zonele defavorizate, modernizarea exploataţiilor agricole etc. Potrivit bilanţului întocmit la nivelul judeţului, măsura care a fost cea mai accesată de hunedoreni a fost 112 (Instalarea tinerilor fermieri), urmată de măsura 141 (Sprijinirea fermelor agricole de semi – subzistenţă). „Fără îndoială, pe măsura 112 au fost depuse cele mai multe proiecte şi tot aici au fost solicitaţi şi primiţi cei mai mulţi bani europeni. Pentru această măsură, numai în anul 2013 s-au încheiat 150 de contracte de finanţare, a căror valoare a fost de peste 9 milioane de lei. Totodată, pe măsura 141, hunedorenii au depus 1.275 de dosare de cereri de plată, toate fiind conforme, iar valoarea acestora fiind de 8.500.106, 25 lei”, se arată în datele AFIR Hunedoara.

În noul exerciţiu financiar 2014 – 2020, măsurile dedicate tinerilor fermieri şi fermelor de familie vor avea prioritate. Potrivit Secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi, cel mai probabil aceste două măsuri vor fi deschise spre finanţare în luna martie a acestui an. „Vom avea în continuare o componentă dedicată instalării tinerilor fermieri cu o alocare de peste 400 de milioane de euro. Am majorat sprijinul la 50.000 de euro, pentru fiecare fermier, acordat în două tranşe. În plus, fermele de familie constituie, pentru noi ca Minister, o prioritate. De asemenea, pentru noi ferma de familie constituie, alături de tinerii fermieri, o componentă vitală pentru dezvoltarea agriculturii în ţara noastră, este acel nucleu de bază pentru sustenabilitate şi calitate a producţiei agricole”, a declarat George Turtoi la un post de televiziune naţional.

Sursa: www.glasul-hd.ro