In sprijinul unei astfel de idei vine Programul Operational Regional prin Axa prioritară 2: Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii cu o alocare de 700 mil. euro  si Axa prioritară 7: Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a Turismului cu o alocare de 90 mil. euro

Exemplu de succes:

Un antreprenor a transformat o vilă în hotel cu bani de la UE

4d9871ac2c396-Hotel_Traian_Eforie_Nord_Romania_1Zeci de şcoli, clinici, hoteluri şi pensiuni au fost modernizate din fonduri europene prin intermediul Programului Operaţional Regional, prin care România are la dispoziţie peste 4,6 miliarde de euro până în 2013. Îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a înfăţişării oraşelor, modernizarea serviciilor sociale şi sprijinirea investiţiilor realizate de micii antreprenori sunt doar câteva dintre obiectivele acestui program, supranumit “vedeta fondurilor europene” pentru că a reuşit să atragă peste 920 de milioane de euro până în prezent.

Un exemplu de investiţie finanţată din fonduri europene o reprezintă proiectul Vila Sanda din Geoa­giu-Băi (judeţul Hunedoara), care şi-a extins capacitatea de cazare cu 23 de camere (ajungând la un total de 90) cu aju­torul unor investiţiii de 2,2 milioane de euro din bani europeni.

“Am construit o extindere în continuarea clădirii deja existente şi astfel am reuşit să transformăm vila într-un hotel de 3 stele. Cel mai mult ne-a ajutat că am construit lifturi cu ajutorul acestor bani, dar şi o sală de conferinţe de 120 de locuri care ne ţine pe linia de plutire în extrasezon”, explică Vasile Ungureanu, pro­prietarul hotelului.

Mai mult decât atât, cu ajutorul banilor europeni a fost deja schimbat tot mobilierul din ca­me­re şi au fost achiziţionate o parte din echipa­mentele din cadrul bazei de tratament din hotel.

“Deşi o parte din echipamentele de la baza de tratament le-am cumpărat în cadrul unui alt proiect, am inclus achiziţia de astfel de echipamente şi în proiectul de investiţii finanţat din bani europeni”, spune Ungureanu.

Proiectul a fost depus în cadrul Programului Ope­raţional Regional, în cadrul liniei de finanţare care vizează “crearea, dezvoltarea, modernizarea in­frastructurii de turism pentru valorificarea resur­se­lor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice”.

Din acest proiect 70% sunt bani europeni, adică 1,7 milioane de euro, în timp ce restul fondurilor au fost asigurate de beneficiar.

“Am luat şi un credit de la bancă, dar o parte din bani i-am asigurat din fonduri proprii. Acest proiect a fost o soluţie bună pentru noi, iar banii ne-au ajutat destul de mult. Am reuşit să facem în numai doi ani ce am fi făcut în mult mai mult timp fără proiectul finanţat din fonduri europene”, spune Ungureanu.

Proiectul pentru Vila Sanda a fost semnat în luna septembrie a anului 2009 şi urmează să fie finalizat în această toamnă, cu o întârziere de două luni faţă de calendarul propus la început.

“Termenul de finalizare era de 24 de luni, însă vom întârzia probabil până la sfârşitul lunii decembrie. Problemele de ordin birocratic nu au fost atât de mari însă au apărut probleme de construcţie neprevăzute. Spre exemplu, a trebuit să deviem un izvor în timp ce ridicam noua aripă a hotelului”, spune antreprenorul.

În cadrul acestui proiect, Vila Sanda a angajat deja 10 oameni, numărul acestora urmând să se majoreze cu încă opt persoane odată cu finalizarea proiectului, ceea ce înseam­nă că efectivul de personal al complexului va ajunge la 50 de salariaţi.

Firma Vacanţa, care a câştigat proiectul de extindere a Vilei Sanda, a încheiat anul trecut cu afaceri de 0,6 milioane de euro, în creştere cu 6,1% faţă de 2009, potrivit datelor de la Mi­nis­terul Finanţelor.

Sursa:  Ziarului Financiar

Vezi si; Exemplu plan de afaceri pentru hotel