Planul de afaceri este poate cel mai important lucru de realizat in dezvoltarea afacerii tale. Intocmirea luiexebus necesita o profunda documentare si cercetare in domeniul in care vrei sa-ti dezvolti afacerea. Planurile de afaceri pot fi de mai multe feluri. Ele pot fi planuri detaliate doar pe anumite activitati, planuri financiare, planuri de marketing si chiar planuri pentru angajati.

Utilitatea planului de afaceri este atat interna (ca instrument de lucru al managerilor) cat si externa (pentru obtinerea unei finantari, sau pentru a realiza un parteneriat strategic cu o alta firma).

Planul de afaceri trebuie sa fie realist, fiabil, credibil, ambitios si sa cuprinda indicatori tehnici si economico-financiari care sa poata fi realizati pe termen si lung. Din stabilirea clara a obiectivelor strategice si din fundamentarea indicatorilor trebuie sa se contureze solutii si masuri concrete care permit realizarea scopurilor propuse.  Planul de afaceri se fundamenteaza pe o conceptie strategica, care sa asigure intreprinderii (firmei) cresterea puterii competitionale si maximizarea profitului.

Planul de afaceri cuprinde doua parti:
– diagnosticul economic
– evaluarea activitatii viitoare.

Este foarte important ca planul de afaceri dintr-un document formal, să devină un instrument managerial, care poate fi utilizat de antreprenor pentru evaluarea situației curente și determinarea etapelor și resurselor necesare, pentru realizarea cu succes a obiectivelor și scopurilor fixate.

Asadar planul de afaceri ne ajuta sa evaluam o noua idee de afaceri sau sansele de succes ale afacerii în curs. Daca este bine întocmit, planul de afaceri reprezinta studiul nostru de fezabilitate.