Potențialul turistic oferit de țara noastră poate fi valorificat atât prin noi investiții în zonele ce au acest profil cât și prin modernizarea bazelor turistice deja existente. Un ajutor substanțial în acest sens vine prin intermediul proiectelor finanțate din fonduri europene.

Un exemplu în acest sens este  Programul Operațional Regional 2014-2020 Axa prioritară 7: Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a Turismului

Un alt exemplu îl reprezintă programul PNDR 2014-2020 prin Măsura 06

Poveste de succes: Prima pensiune agroturistica din zona Bran-Moeciu

La poalele Dealului Magurii, intr-un foisor unde vantul adie usor si totul este verde in jur, fara urma de praf si zgomot, Liliana Enescu, proprietara Pensiunii Liliana din Bran, isi aminteste cum a inceput aventura sa in turismul de pensiune.

Cum linistea este intrerupta de veselia copiilor ce au coborat in mare graba din hamac la vederea unei veverite ce se plimba mandra intr-un brad de langa pensiune, Liliana Enescu ne povesteste cu mare placere cum a inceput aceasta afacere de succes cu mult timp in urma, mai precis in 1996 cand doamnele Maria si Marilena Stoian, mama si fiica venite de la oras, au adus in randul oamenilor din zona Bran Moeciu ideea de turism rural, un mod cat se poate de placut de a-ti castiga existenta si nu numai.

Avand o casa construita de cativa ani cu ideea initiala ca aceasta sa fie o casa de locuit pentru familia compusa din parintii Serban, Liliana si cei doi copii, Vlad si Stefania, s-au gandit ca ar fi foarte bine ca destinatia camerelor de la etaj sa fie schimbata si sa le amenajeze pentru a putea fi inchiriate turistilor.

Fara a sta prea mult pe ganduri, au pornit la treaba facand mobila adecvata, au dotat fiecare camera cu pat matrimonial, doua noptiere, dulap, masuta cu doua scaune si oglinda. Cele trei camere ce se aflau la etaj erau deservite de o singura baie, lucru care la vremea respectiva nu reprezenta o problema atat de mare pentru turisti atunci cand alegeau o pensiune pentru a-si petrece cateva zile la tara. Cu trecerea timpului insa, dezvoltandu-se zona, au aparut foarte multe pensiuni, conditiile s-au imbunatatit si a trebuit sa amenajeze pentru fiecare camera grup sanitar propriu, iar la parter au amenajat un living cu o terasa inchisa, una deschisa si inca doua dormitoare, astfel incat capacitatea de cazare a crescut la 5 camere. Tot la parter se afla o bucatarie dotata cu tot ce este necesar, inclusiv un frigider pentru uzul turistilor.

Pensiunea a fost clasificata initial la doua margarete, iar la reclasificare cu trei margarete datorita faptului ca au o gospodarie destul de mare, produsele oferite sunt ecologice, bucataria este traditionala, fiind prima pensiune agroturistica.

Posibilitatile de agrement sunt diversificate, astfel incat turistii care aleg sa le calce pragul se pot bucura fie de pajistea de pe terenul din jurul pensiunii, care este in suprafata de aproximativ 5000 de mp, fie pot participa la activitatile agricole pe care proprietarii le desfasoara cum ar fi risipitul fanului, stransul acestuia si ridicarea pe capite sau in pod.

Familia Enescu detine si o stana in Muntii Bucegi, astfel incat turistii dornici de drumetii montane pot beneficia de o experienta deosebita pe drumul catre aceasta stana cu un peisaj feeric. Aici oaspetii sunt primiti cu bulz si pastrama, produse traditionale din zona, oferite din partea casei. Relativ aproape de stana este si cascada numita Moara Dracului.

Pozitionarea pensiunii intr-o zona mai retrasa, dar nu foarte departe de Castelul Bran, la aproximativ un kilometru, face ca principalii clienti sa fie familii cu copii. Avand foarte mult teren in jur se creeaza acea stare de lejeritate pentru turisti, ei avand foarte mult spatiu pentru plimbari in natura. Un atuu in plus este acela ca, avand animale, copiii pot vedea pe viu cum arata oaia, porcul, calul si vaca, pe care multi copii chiar o cred mov ca in reclama de la Milka.

Devoltarea afacerii alaturi de activitatile conexe oferite, i-a determinat sa construiasca si o a doua pensiune cu care sunt la ora actuala in faza de final. Cererile se inmultisera si intotdeauna au vrut sa evite situatia neplacuta de a-si refuza clientii care veneau de ani de zile, pe motivul ca sunt rezervari facute deja, deci camerele sunt ocupate.

„Nu regretam nici o clipa ca am inceput aceasta activitate – ne spune mandra Liliana Enescu. Este implicata toata familia, dar veniturile obtinute ne-au permis sa ducem o viata foarte buna si frumoasa. Faptul ca intri in contact cu foarte multe persoane care iti impartasesc din activitatea lor, din traseele si locurile pe care le-au vazut, te fac sa-ti doresti sa vezi si tu mult mai multe, sa fii dornic permanent de nou.”

Totodata, ceea ce ii motiveaza, este ca si copiii lor au inteles ca aceasta activitate este de mare viitor. Astfel, ii sprijina foarte mult si acum chiar vin cu idei in dezvoltarea activitatii. Speranta sotilor Enescu este ca pe viitor copiii lor sa duca mai departe aceasta traditie, adaptand-o permanent cerintelor clientilor.

Liliana Enescu este membra a comunitatii turismului de pensiune www.cazarelapensiune.ro si beneficiar al Programul e-Learning de educatie manageriala si consultanta. Programul este parte integranta a proiectului strategic “Intreprinzatori in turism – Pensiuni in Romania”, proiect derulat de Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri, in parteneriat cu ANTREC Romania si ASAJA Spania si cofinantat din Fondul Social European

Sursa: intreprinzatorturism.ro