Pomii fructiferi reprezintă o investiție care aduce profit, ca urmare a creșterii cererii de fructe și a necesității de a avea acces la hrană la prețuri convenabile. Există interes pe piață atât pentru soiurile vechi, cât și pentru cele noi.

downloadÎn România este cerere de cireșe și vișine, dar livezile au fost distruse. Cultivate în regim bio, cireșele și vișinele pot genera profit la patru ani de la începerea afacerii, spunea Dorin Dogar, șeful EcoFruct, companie care exportă anual mii de tone de produse ecologice în țări ca Germania sau Marea Britanie.

Cei care doresc să înființeze o livadă de cireși sau vișini pot accesa fonduri europene nerambursabile disponibile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, submăsura pentru pomicultură. Deoarece beneficiarii care vor folosi genetică românească vor avea prioritate la finanțare, stiriagricole.ro vă prezintă soiuri de cireș și vișin omologate de unitățile de cercetare-dezvoltare din țară.

În lunile februarie, martie și aprilie, pentru speciile pomicole cireș și vișin, categoria biologogică „Certificat”, în funcţie de stocurile disponibile, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Iași afișează un preț de 15 Lei inclusiv TVA. Stațiunea oferă și servicii de păstrare a fructelor către persoanele interesate, precum și consultanţă economică şi de specialitate.

Soiul de vișin Timpurii de Osoi a fost omologat de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Iași în 1990. Fructul este de mărime mijlocie (circa 4,9-5,3 g), de formă sferică turtită, regulată, cu brazda ventrală superficială, slab evident, de culoare roşu-închis, lucioasă la maturitatea deplină. Pedunculul este scurt spre mediu, de grosime medie. Pieliţa este subţire, elastică, rezistentă, de culoare roşie, lucioasă la maturitatea deplină, iar sâmburele mic se desface ușor din pulpă. Maturitatea este timpurie, în prima decadă a lunii iunie. Fructele sunt indicate mai ales pentru industrializare.

Pomii din soiul de vișin Timpurii de Osoi au vigoare medie, rodire pe buchete de mai şi ramuri mixte și manifestă o rezistenţă medie la boli (Monilia fructigena şi antracnoză) şi dăunători. Totodată, pomul are o rezistenţă bună la factorii de stres climatic (ger şi secetă) şi crăparea fructului. Înflorirea este timpurie, soiul de vișin Timpurii de Osoi fiind este parţial autofertil.

Pomii din soiul de vișin Timpurii de Osoi intră pe rod în anul 5 de la plantare şi are o capacitate de producţie de 1,7 tone/hectar, la o densitate de 714 pomi/hectare.

Soiul Botoșani a fost omologat de SCDP Iași în 1994 și se remarcă prin pomii cu vigoare medie, rodire pe buchete de mai şi ramuri mixte, rezistenţa bună la ger şi secetă. În schimb, soiul manifestă o sensibilitate medie la boli (Monilia fructigena şi antracnoză) şi dăunători.

Fructele  sunt mari, ajungând la 7,2 grame. Forma lor este sferică turtită la bază şi dorsoventral, iar culoarea este roşie-vişinie, cu pulpă suculentă, suc intens colorat. Pieliţa subţire, elastică, lucioasă, se dezlipeşte uşor de pulpă. Sâmburele este de mărime medie, cu pulpa semiaderentă la sâmbure. Fructele se maturează în prima decadă a lunii iulie.

Pomii din soiul Botoșani intră pe rod în anul 5-6 de la plantare şi au o capacitate de producţie de 1,7 tone/hectar, la o densitate de 714 pomi/hectar.

Un alt soi obținut de cercetători de la Iași este soiul autofertil Pitic, rezistent la ger și secetă, și care prezintă o sensibilitate medie la boli (Monilia fructigena şi antracnoză) şi dăunători. Înflorirea este foarte târzie la fel și maturarea fructelor – în prima decadă a lunii august. Fructele sunt de mărime mică spre mijlocie, de formă sferică, uşor alungită, și culoare roşie vişinie, roşie închisă la maturitatea deplină. Pieliţa este subţire, elastică, lucioasă și se dezlipeşte uşor de pulpă. Sâmburele este relativ mare, cu pulpa semiaderentă la sâmbure.

Pomii din soiul Pitic intră pe rod în anul 5-6 de la plantare şi au o capacitate de producţie de 1,2 tone/hectar, la o densitate de 714 pomi/hectar.

În ceea ce privește soiurile de cireș, cercetătorii ieșeni se pot lăuda cu câteva zeci de produse omologate. Dintre acestea, ne vom opri asupra soiurilor omologat în cursul anului trecut. Printre acestea este soiul Paul 1, care se remarcă prin fructele foarte mari, de aproape 10 grame, cu formă reniformă și culoare roşie aprinsă pe fond galben pal (bicolore). Pedunculul, de lungime şi grosime medie, cu suber prezent între peduncul şi fruct, este bine prins de ramură şi fruct, iar la desprindere prezintă avantajul că nu supurează suc. Pieliţa este de grosime intermediară, elastică, aderentă la pulpa de de culoare crem, tare, crocantă, suculentă, semidulce, plăcut acidulată, răcoritoare, cu sucul foarte puţin colorat. Pulpa se desprinde uşor de sâmburele mare, de formă circulară. Fructele ajung la maturitate în decada a doua sau a treia a lunii iunie.

Pomii din soiul Paul 1 au o vigoare medie, cu înălţimea de 4 – 5 m la vârsta de 9 ani, formează un trunchi drept cu diametrul de 17,8 – 19 cm, cu scoarţa netedă, cu crăpături superficiale. Soiul Paul 1 manifestă o rezistenţă bună la boli (Monilia fructigena şi antracnoză) şi dăunători, precum și la factorii de stres climatic (ger şi secetă) şi crăparea fructului.

Înflorirea este medie, cercetătorii de la SCDP Iași recomandând ca soiuri polenizatoare Bigarreau Dönissen, Bigarreau Drogan, Stella, Lapins şi Boambe de Cotnari.

Soiul Paul 1 este un soi foarte precoce, intrând pe rod din anii III – IV de la plantare. Pomii rodesc abundent şi constant, astfel că soiul Paul 1 se pretează pentru înfiinţarea de plantaţii intensive cu densitate mare de pomi la ha (500 pomi/ha).

Un alt soi omologat anul trecut de cercetătorii ieșeni este Alex 1, care are fructe de mărime foarte mare (8,3-11,7 grame), de formă cordiformă, uşor aplatizată, turtită dorso ventral, cu vârful plat, cu pieliţa roşie închisă, care, la maturitate completă, devine aproape neagră. Pedunculul este de lungime şi grosime mijlocie, de culoare verde, cu suber prezent între peduncul şi fruct. Pulpa roşie, de fermitate medie, este suculentă, cu gust semidulce, mijlociu acidulată, cu aromă şi gust plăcut. Sâmburele, de mărime medie spre mare (0,6 g), este eliptic mijlociu, neaderent la pulpă. Fructele se coc la finele lunii iunie- începutul lunii iulie.

Pomul din soiul Alex 1 poate atinge înălţimea de 4-5 m, formează un trunchi drept, cu o grosime de 14,4 -16,1 cm, cu scoarţa netedă de culoare cenuşie roşiatică și prezintă rezistenţă medie la antracnoză și monilioză şi bună la ger, secetă şi crăparea fructelor.

Soiul Alex 1 este un soi foarte precoce (intră pe rod din anii III – IV de la plantare), rodeşte abundent şi constant. Se pretează pentru înfiinţarea de plantaţii intensive cu densitate mare de pomi la ha (500 pomi/ha). Calităţile fructului şi ale pomului recomandă acest soi pentru consum în stare proaspătă, pentru industrializare pentru piaţa internă şi la export.

Pe lista soiurilor omologate anul trecut se numără și soiul Anda 1, care se remarcă prin fructele foarte mari, cu o greutate medie de 9,5-9,9 grame în primii ani de rodire, formă reniformă uşor alungită spre vârf și culoarea galbenă-albicioasă, uniformă, pe partea însorită galbenă-intensă. Pulpa este de culoare crem, pietroasă, crocantă, suculentă, cu aciditate mijlocie, gust semidulce, slab aromată. Fructele se coc în ultima decadă a lunii iunie.

Pomul din soiul Anda 1 atinge înălţimea de 4-5 m, formează un trunchi drept, cu o grosime de 16,1-17,0 cm, cu scoarţa netedă de culoare cenuşie–roşietică, având o rezistenţă medie la monilioză şi antracnoză. Soiul este rezistent la ger, secetă şi crăparea fructului.

Soi foarte precoce (intră pe rod din anii III – IV de la plantare), soiul Anda 1 rodeşte abundent şi constant. Se pretează pentru înfiinţarea de plantaţii intensive cu densitate mare de pomi la ha (500 pomi/ha). Calităţile fructului şi ale pomului recomandă acest soi pentru consum în stare proaspătă, pentru piaţa internă şi la export, dar mai ales pentru industrializare.

De asemenea, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă de la Bistrița a omologat soiul de cireș Roșii de Bistrița. Pomii au vigoare medie-mare, coroană piramidală-globuloasă și rodesc pe ramuri mijlocii şi buchete de mai. Fructele au formă ovoidă și ating o greutate medie de 5,2-6 grame, cu epiderma roşie închisă, lucioasă. Pulpa este semipietroasă, neaderentă la sâmbure, cu gust dulce. Soiul Roșii de Bistrița este tolerant la antracnoză şi Monilinia sp. și manifestă plasticitate ecologică mare. Recoltarea fructelor se realizează în perioada 30 mai – 15 iunie, iar productivitatea este bună.

Tot la SCDP Bistrița a fost omologat și soiul Jubileu 30, cu pomi de vigoare medie, coroană globuloasă și care rodesc predominant pe ramuri fructifere, mijlocii şi buchete de mai. Soiul este tolerant la antracnoză şi monilioză.

Fructele au formă sferică, epiderma de culoare roşie închisă și ajung la o greutate medie de 7,4 grame. Pulpa este semipietroasă, neaderentă la sâmbure și are gust dulce. Fructele se cod în decada a III-a lunii iunie, productivitatea fiind medie.

Sursa: stiriagricole.ro