România a încasat, în acest an, peste 460 milioane euro de la Comisia Europeană, rata absorbției fondurilor europene depășind 52% la finalul lunii februarie 2015, se arată într-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene (MFE) remis, marți, AGERPRES.

“România a încasat în acest an peste 460 milioane de euro de la Comisia Europeană. În data de 27 februarie a.c., țării noastre i-a fost rambursată suma de aproximativ 303 milioane de euro, în cadrul Programului Operațional Sectorial Transport și în cadrul Programului Operațional Regional”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Acesta a precizat că România va ajunge la o rată de absorbție de aproximativ 80% la sfârșitul acestui an.

“Vom ajunge la o rată de absorbție de aproximativ 80% la sfârșitul acestui an, un an crucial deoarece este ultimul în care mai putem atrage fondurile alocate pentru perioada de programare 2007 — 2013. Avem deja un plan de acțiune, bazat pe continuarea măsurilor de simplificare și eficientizare pe care le-am aplicat încă de la începutul anului 2013, plan prin care răspundem inițiativei Task Force a comisarului Corina Crețu (comisarul european pentru Politici Regionale n.r.)”, a adăugat Teodorovici.

Datele MFE arată că sumele rambursate României în acest an din fondurile structurale și de coeziune sunt de 223 de milioane de euro pe Programul Operațional Sectorial Transport, de 158 de milioane de euro pe Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane și de 80 de milioane de euro pe Programul Operațional Regional.

Potrivit datelor publicate pe site-ul instituției, la finalul lunii ianuarie rata de absorbție se ridica la 51,87%, valoarea declarațiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeană fiind de 9,966 miliarde euro.

Sursa: agerpres.ro