Joi 05.02.2015 la sediul Federatiei Micilor Crescatori de Animale, Detinatori si Utilizatori de Pajisti – FMFCADUP – avut loc o intalnire informala intre proaspat numitul secretar de stat din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ioan Utiu si conducerea asociatie.

stana de oiIoan Utiu este din Campeni, este vicepresedinte al PLR Alba, formatiune unde a ajuns din zona Partidului National al Mediului, fost militar de cariera, militant ecologist convins, acesta se alatura echipei din MADR, preluand ca atributii principale legatura institutiei cu Parlamentul, respectiv Comisiile de specialitate din Camera Deputatilor si Senat.

Federatiei Micilor Crescatori de Animale, Detinatori si Utilizatori de Pajisti – FMFCADUP – este o federatie a asociatiilor profesionale si patronale ale crescatorilor de bovine, a micilor fermieri, in principal din zona de munte si colinara a Romaniei, ale caror interese nu sunt intrutotul reprezentate de federatiile mari in care se regasesc mari crescatori de bovine din zona de ses si cu care uneori nu au aceleasi interese convergente sau chiar problemele micilor fermieri sunt complet diferite de cele ale marilor ferme.

Chiar daca nu a fost instalat oficial, domnul secretar de stat Ioan Utiu a dorit sa cunoasca nemijlocit, de la conducerea FMFCADUP, situatia agriculturii din zona montana si problematicile lor in ceea ce priveste reglementarile profesionale si mai ales perspectivele de ajutoare si subventii creionate de catre noua Politica Agricola Comuna, PAC – 2014-2020. De altfel dansul nu e strain de situatia agricultorilor din Muntii Apuseni, de unde provine si unde a activat o perioada indelungata.

Federatiei Micilor Crescatori de Animale, Detinatori si Utilizatori de Pajisti – FMFCADUP a expus acestuia, la fel cum a facut-o si pana acum factorilor decizionali din Ministerul Agriculturii, principalele probleme ale momentului pentru micii fermieri, crescatori de animale.

Astfel s-a reliefat situatia creata prin anularea subventiilor pentru vaca de lapte si carne din zona montana defavorizata, prin largirea ariei de aplicabilitate la scara intregii tari si introducerea totodata a unor criterii de eligibilitate cum ar fi o productie de 4 000 litri de lapte/lactatie/vaca, care nu poate fi indeplinita de nici o vaca din nici o zona montana din Europa din cauza diferentelor evidente de productivitate a terenului din zona montana fata de campie. Astfel se ia din alocarile anterioare destinate micilor fermieri si se fac cadou marilor crescatori de vaci de lapte fara a se propune o alta masura de sprijin pentru crescatorii de animale din zona montana.

Federatia Micilor Fermieri propune introducerea in PNDR-ul 2014-2020 unei masuri de sprijin pentru crescatorii de animale din zona montana prin acoperirea handicapului natural de productivitate al zonei montane si care sa se acorde micilor fermieri cu pana la 10 capete de bovine sau echivalentul in alte animale. Acest tip de sprijin se regaseste in majoritatea statelor Uniunii Europe care au regiune montana, in Franta de exemplu fiind masura 211.

Domnul secretar de stat Ioan Utiu si domnul Aurel Stan presedintele FMFCADUP au apreciat pozitiv intalnirea si si-au propus sa o repete cat mai curand pentru a putea rezolva cat mai multe din problemele micilor fermieri.
FMFCADUP
Federatiei Micilor Crescatori de Animale, Detinatori si Utilizatori de Pajisti