Sinteza planului de afaceri

10135499_2_644x461_iepuri-de-casa-fotografiiIn urma studiilor efectuate pe piata din Romania, am ajuns la concluzia ca potentialul reusitei infiintarii unei ferme de iepuri va prezenta un real succes. Momentan, cererea de carne de iepure pe piata prezinta o constanta tendinta de crestere, dar oferta se situeaza mult sub nivelul cererii, principala cauza a acestui aspect este faptul ca persoanele interesate de infiintarea unei ferme de iepuri, foarte greu gasesc toate informatiile cu privire la costurile inceperii acestui gen de afacere. Societatea noastra se va ocupa de cresterea iepurilor si comercializarea carnii acestora.

Am efectuat o analiza proprie a acestui sector de activitate, am studiat legislatia in vigoare, oferta de pe piata si am ajuns la concluzia ca ne vom concentra activitatea pe infiintarea celei mai performante ferme de iepuri din partea centrala a tarii.

Descrierea afacerii

Obiective:

Anul I de activitate – obtinerea unui efectiv anual de valorificat de 26.500 iepuri.

Anul II de activitate – cresterea cu 50% a efectivului de valorificat.

Anul III de activitate – dublarea efectivului de valorificat din anul II de activitate si infiintarea unei noi ferme de capacitate asemanatoare.

Anul IV de activitate – cresterea efectivului de sacrificat cu 500% pe ambele ferme, fata de anul precedent.

Anul V de activitate – construirea unui abator propriu, unde sa putem asigura fluxul de sacrificare pentru cresterea cu 800% a efectivului de sacrificat.

Acest segment de piata pe care urmeaza sa ne desfasuram activitatea prezinta semnale pozitive de crestere in urmatorii ani, deoarece asa cum am mentionat si mai sus, cererea pentru carnea de iepure este mult mai mare decat oferta momentana pentru acest produs. Consideram ca din cel de-al treilea an de activitate vom putea atinge un grad de ocupare al pietei de minimum 15%.

Luam in calcul si producerea carnii de iepure pentru export, mai ales din anul cinci de activitate, cand ne propunem sa deschidem si propriul nostru abator de sacrificare al efectivului de iepuri din productia proprie a celor doua ferme.

Voi porni in aceasta afacere singur, datorita faptului ca am cunostiintele necesare, sunt medic veterinar si dispun de o suma de bani, care pe langa fondurile ce le voi contracta prin programul de finantare al Uniunii Europene imi vor fi suficienti pentru demararea activitatii.

Definirea pietei

Analiza pietei

Analiza pietei a fost facuta atat in maniera primara cat si secundara. In primul rand am studiat toate informatiile publice si disponibile in ziare, reviste, analize ale industriei, rapoarte demografice, rapoarte privind anumite tendinte, grafice si alte analize ale unor institutii specializate, referitoare la piata din Romania privind posibilele capacitati de absorbtie ale carnii de iepure, dupa o indelungata analiza, am ajuns la concluzia ca aceste informatii nu prezinta o relevanta foarte mare, si, am inceput o ancheta pe cont propriu.

Vom incerca sa obtinem contracte pentru vanzarea carnii de iepure la export.

Caracteristici si beneficii

Dupa cum am mentionat si in sectiunea anterioara, principalele caracteristici si beneficii ale consumului de carne iepure sunt:

– nivelul colesterolului din carnea de iepure este mult mai mic decat la pui, curcan, vita, porc;

– iepurele are un procentaj mai mic de grasime decat gaina, curcanul, carnea de vita si carnea de porc;

– acizii grasi nesaturati reprezinta 63% din totalul acizilor grasi;

– iepurele este bogat in proteine.

– carnea de iepure este ideala pentru diete speciale, pentru bolile de inima, pentru dietele specifice varstnicilor, dieta cu sodiu putin, dieta pentru slabire, etc.

– carnea de iepure are 795 calorii, carnea de pui 810 calorii, carnea de curcan 1190 calorii, carnea de miel 1420 calorii, carnea de vita 1440 calorii, carnea de porc 2050 calorii.

– carnea de iepure este ferita pana in acest moment de bolile care afecteaza celelalte animale a caror carne este consumata in mod curent (vaca, porcul). In plus, carnea de iepure este usoara, fara grasimi, alba, sanatoasa si fara colesterol, savuroasa si deosebita de toate celelalte feluri de carne pe care le consumam in mod curent. Intra in recomandarile tuturor nutritionistilor din lume.

– carnea de iepure poate fi folosita si la fabricarea mezelurilor de calitate superioara. Prin fierbere, prajire sau gatita la gratar, carnea ramane cu un gust excelent, de culoare alba, spre deosebire de cea provenita de la iepurele de camp, care este rosie.

Consumatorii

O analiza detaliata a consumatorilor, presupune detalierea acestora pe grupe de varsta, nivelul de venit, clasa sociala, ocupatia, nivelul de educatie si alte caracteristici.

Datorita beneficiilor consumului de carne de iepure nu este necesara o detaliere foarte atenta a acestor grupe delimitative, pentru ca, asa cum am mai spus, consumul este recomandat pentru toate persoanele, indiferent de varsta, sex, ocupatie etc. Intr-adevar, pretul este relativ ridicat, dar daca analizam preturile si la celelalte sortimente de carne, diferenta nu este foarte mare sau inaccesibila pentru majoritatea oamenilor, mai ales ca, un consum regulat al acestui tip de carne este recomandat de majoritatea nutritionistilor.

Competitia

In urma analizei noastre nu am gasit multi concurenti directi pentru noi, din punct de vedere al efectivului de iepuri produs, iar in zona noastra, avem concurenta zero pentru acest tip de activitate.

Promovare

Din punct de vedere al promovarii, am ales sa aplicam metoda contactarii directe ale celor mai apropiate abatoare din tara (acestea fiind foarte putine la numar), a marilor centre comerciale si a atragerii de posibili clienti de pe piata externa. Pentru piata externa vom folosii site-ul www.alibaba.com, unde ne vom prezenta intreaga oferta. De asemenea vom crea si un website in 5 limbi de circulatie internationa, unde ferma va fi prezentata in intregime. De asemenea se va alege o campanie agresiva de tip „postare anunturi” in toate ziarele de anunturi publicitare, cat si pe toate site-urile mari de anunturi agricole. In acestea se va trece oferta de carcase de iepuri, cat si pretul pe kg sau in viu.

Pentru publicitate vom opta la aplicarea de banere pe site-urile online din domeniu, care au un trafic de peste 100 de mii vizitatori pe luna.

Descrierea produselor si a serviciilor

Datorita faptului ca produsul oferit de ferma noastra este carnea de iepure, vom face o scurta prezentare a caracteristiciilor si beneficiilor consumului de carne de iepure.

Carnea de iepure devine din ce in ce mai cautata din cauza faptului ca este o delicatesa care nu contine colesterol, nu are grasimi si in plus beneficiaza de proprietati curative pentru bolnavii de cancer. Carnea de iepure are un grad inalt de digestibilitate ea fiind bogata in aminoacizi esentiali.

In plus, carnea de iepure este o carne usoara, savuroasa si deosebita de celelalte feluri de carne pe care le consumam in mod curent. Ea este dietiteca, sanatoasa, are un continut foarte mic de colesterol fiind recomandata de foarte multi medici nutritionisti si este foarte solicitata pe piata externa.

Stocarea carnii de iepure, la un interval de temperatura cuprins intre zero si patru grade, carnea de iepure poate fi pastrata fara probleme timp de patru zile. Pentru o perioada mai lunga de timp este necesara congelarea sa. Pentru a fi siguri ca isi va pastra savoarea, carnea de iepure se spala, se usuca, preferabil prin folosirea unui prosop curat, apoi se acopera cu un strat de ulei de masline, se infasoara in celofan si se introduce in congelator. Tinand cont de caracterul relativ limitat al regasirii produsului pe piata din Romania am stabilit pragul minim al pretului de comercializare la suma de 25 lei/kg iepure viu. Iepurii vor fi livrati in viu la mini-abatorul din Ocna-Mures cu care am negociat un contract de preluare a efectivului de iepuri produs in ferma noastra.

Organizarea si managementul firmei

Amplasamentul

Ferma va fi construita pe un teren din apropierea localitatii Razboieni, suprafata totala a fermei fiind de 3.000 metrii patrati. Constructia fermei va respecta toate normele in vigoare, racordarea la utilitati precum electricitate si apa curenta se va face foarte usor deoarece in zona exista atat retea de apa, cat si stalpi de curent, la care ne vom racorda.

Accesul la ferma se va face momentan pe drumul pietruit disponibil.

Caracteristicile constructiei: din cauza faptului ca iepurii pot prezenta tendinte „carnivore” daca sunt tinuti impreuna, am ales sa utilizam custi metalice de dimensiunile 0.8 m / 1 m / 0.8 m, in care sa tinem efectivul matur de 1.100 iepuri, puii vor sta in aceasi cusca cu mama, pana la varsta de 45 zile cand vor fi intarcati si mutati in propriile custi.

In ferma trebuiesc asigurate, de asemenea, conditii optime prind ventilatia aerului si temperatura optima, pentru buna dezvoltare a efectivului de iepuri. Ventilatia este importanta intrucat are rol de evacuare a aerului viciat din adapost si de introducere a aerului curat, in plus are si o influenta decisiva asupra temperaturii si umiditatii.

In conformitate cu recomandarile de specialitate, distanta intre orificiul de admisie si cel de evacuare, este de 1.5 metrii. Viteza de circulatie a aerului este reglabila, limita minima fiind de 0.1 m/s si cea maxima 0.4 m/s.

Temperatura in ferma nu coboara sub pragul minim de 14 grade Celsius, iar in perioada in care apar puii, temperatura atinge valoarea de 20 grade Celsius, temperatura mentinuta, pana cand puii ating varsta de 6 saptamani.

Productia

– efectivul de pornire: 1.000 femele si 100 masculi

– numar mediu fatari iepuroaice pe an: 4

– fatari totale pe an: 4.000

– media iepurilor fatati de o iepuroaica: 8

– iepuri obtinuti in total per an: 32.000

– pierderi: 15%, adica 4.800 iepuri

– efectivul de iepuri obtinuti = 32.000 – 4.800 = 27.200

Ne propunem sa retinem 500 femele si 50 masculi in vederea introducerii la reproductie in anul II de activitate.

Efectivul de iepuri ce vor fi valorificati = 27.200 – 550 = 26.650 iepuri.

Sursa: plandeafacere.ro