Sinteza planului de afaceri

restaurantS.C. Gastronomica SRL. este o firma a carei principala afacere este in sectorul tertiar (servicii),respectiv un restaurant. Acesta se doreste a fi deschis in orasul Alba-Iulia si va oferi servicii de o calitate deosebita de cele ale restaurantelor concurente. La atmosfera restaurantului, unul din punctele de atractie, va concura designul interior distingandu-se prin mobilerul deosebit si modul de decorare.

Meniul propus va fi variat, incluzand toate preparatele oferite de restaurantele direct concurente.

Preturile practicate vor fi similare cu cele ale competitorilor. Ceea ce va distinge meniul vor fi „specialitatile casei, in general, specifice bucatariei franceze. Ele vor contine ingrediente naturale si de cea mai buna calitate.

Clientii cu disponibilitate de a cheltui vor constitui piata tinta si vor oferi o imagine de prestigiu restaurantului.

O alta caracteristica proprie afacerii va fi personalul de deservire, acesta evidenTiindu-se prin comportament, tinuta si”eticheta”.

Toate acestea vor conduce la formarea unei imagini pozitive despre afacerea firmei, concretizandu-se in castigarea unei clientele fidele, daca nu frecvente, dispusa sa cheltuiasca pentru a-si oferi un serviciu diferentiat.

Frecventarea acestui restaurant distinct prin atmosfera, meniul si personalul sau va da clientilor sai certitudinea unui serviciu deosebit.

Descrierea afacerii

S.C. Bucatarul S.R.L se doreste a fi o firma care prin serviciile pe care le va oferi sa schimbe imaginea despre restaurantele din Alba-Iulia, prin aparitia unuia „mai altfel” decat celelalte. Principalul scop al afacerii este de a reusi atragerea unei clientele fidele, si mai ales deosebite, chiar daca aceasta necesita timp si investitii ridicate.

Strainii, functionarul „cu dare de mana”, micii sau marii proprietari, intreprinzatorii desucces, intelectualii sau oamenii de cultura, toti acestia trebuie sa formeze in mare clientela restaurantului. Acest restaurant ar trebui sa fie un restaurant select prin el insusi, select prin ceea ce ofera, prin atmosfera sa, prin clientii sai.

Capitalul necesar initierii afacerii este evaluat la 453.000.000 lei(cheltuieli de lansare, costul utilajelor, a echipamentelor, a mobilierului si mijlocului de transport si cheltuielile previzionate a fi facute in prima luna de desfasurare a activitatii.

Forma juridica – SRL- a fost considerata cea mai potrivita din urmatoarele motive:

Dezavantajul principal prezentat de o astfel de forma juridica: obiect limitat de activitate nu constituie un impediment pentru scopul propus.

Activitatea vizata prin constituirea societatii este in sectorul tertiar respectiv servicii, concretizat in deschierea unui restaurant cu specific francez si nu numai.

Produsele oferite, asa cum s-a precizat, vor avea in general specific francez fara a fi insa exclusiv. Se vor avea in vedere si alte preparate de bucatarie selecta, deosebita prin calitate, aroma si savoare.

Restaurantul prin care se vor oferi serviciile, numit ,, La Classe”, va fi pe cat posibil amplasat in zona centrala a orasului. Calitatea, modul de prezentare al preparatelor, serviciul si amabilitatea personalului si nu in ultimul rand amplasarea vor fi atuurile acestui restaurant.

Ca perspective se va incerca, in principalele orase ale tarii (Constanta, Bucuresti, Brasov) dezvoltarea unui lant de restaurante. Ele vor avea aceeasi fatada exterioara, aceeasi firma (nume, tip de scris, culoare) si decoratiuni interioare.

In ceea ce priveste meniul oferit va fi identic in toate orasele, fara diferente notabile. Se va evita oferirea de specialitati culinare care nu exista in planul de productie al vreunuirestaurant echivalent aflat in alt oras. Intr-un cuvant, meniul va fi acelasi pentru intreglantul de restaurante tinand cont de gusturile consumatorilor din fiecare oras si incercand o cat mai buna satisfacere a cerintelor generale indiferent de zona de provenienta.

Dezvoltarea unui lant de restaurante este o politica necesara pentru atingerea unor scopuri pe termen mediu si lung( formarea unei clientele fidele, selecte, marirea profitului societatii). Prin aceasta strategie se evita fluctuatiile in nivelul general al vanzarilor societatii, aplatizand nivelurile minime si maxime generate de perioadele estivale.

Concretizand, in cazul unui restaurant ampasat in orasul Iasi maximul incasarilor se va inregistra in trimestrul I(luna martie), II(luna iunie) sI V(luna octombrie) al anului; in schimb maximul profiturilor inregistrate intr-un restaurant din Constanta se va observa in trimestrul III(lunile iulie-august). Aceasta stare de lucruri se explica prin fluctuatia populatiei, respectiv o deplasare a consumatorilor in perioada estivala din orasul Iasi catre litoralul romanesc, inclusiv Constanta. Analizand in continuare restaurantele aflate in orasele Timisoara, Brasov, Bucuresti vor inregistra cele mai inalte rate ale profiturilor pe intreaga perioada a anului, fara fluctuatii semnificative, datorita ampasarii in zonele vestice si sudice, cele mai dinamice din punct de vedere al dezvoltarii economice.

Pe plan local nu se vad posibilitati de extindere si nici nu se va urmari acest lucru. In Iasi firma va detine un singur restaurant pentru a asigura exclusivitatea si unicitatea serviciului. Un alt motiv pentru aceasta optiune il constituie marimea relativ mica a segmentului de piata caruia i se adreseaza oferta. Se vor incerca doar imbunatatirea pe cat posibil a serviciilor, a meniurilor, dotarea cu noi utilaje, echipamente (noi anexe pentru bar) daca toate aceste investitii duc la cresterea productivitatii muncii, scaderea consumurilor energetice si prezinta un nivel ridicat de fiabilitate avand ca rezultat sporirea profiturilor.

Definirea pietei

Clientii vizati de afacere au varsta de peste 18 ani, o pondere ridicata detinand-o cei cuvarsta cuprinsa intre 30-40 de ani.Si cei de 20-30 ani formeaza o parte importanata, dar mai ales pe termen lung acestia facand parte dintr-un segment de consumatori in formare,care in viitor pot deveni fideli.

Consumatorii vizati de afacere se deosebesc prin comportament si ocupatie (oameni deafaceri, intelectuali, functionari). Calitatea acestor clienti potentiali este data deposibilitatile lor financiare si de disponibilitatea lor de a cheltui pentru a-si oferi un serviciu de buna calitate.

Motivatiile cumpararii serviciului-produs oferit de restaurantul X ar putea fi urmatoarele:

Concret produsul afacerii este din sfera serviciilor, respectiv serviciu de alimentatie publica, acesta satisfacand nu doar necesitati vitale dar si morale.

Punctele de atractie care pot influenta decizia potentialilor clienti in vederea cumpararii serviciului sunt: calitatea deosebita a preparatelor, comportamentul placut si amabil al personalului, curatenia, lumina si designul interior, atmosfera aparte.

Specialitatile culinare si bauturile oferite se individualizeaza prin calitate simod de prezentare. Asocierea serviciului oferit cu decoratiile interioare, atmosfera si profesionalismul personalului constituie un portofoliu de avantaje in raport cu restaurantele deja existente.

Segmentul de piata vizat este situat cu preponderenta in orasul Iasi. Marimea acestui segment pe care afacerea urmeaza a se concentra este estimat la 15% din populatia totala a orasului.

Tendintele pietei tinta arata o crestere usoara. Se previzioneaza ca in urmatorii 2-3 ani sa cunoasca ritmuri de crestere rapida fiind influentata de situatia economica a zonei si a Romaniei.

Pe langa previziunile optimiste in privinta dezvoltarii pietei tinta si numarul consumatorilor considerat destul de confortabil pentru a avea certitudinea ca exista o piata de desfacere asigurata, un alt motiv pentru deschiderea unui astfel de restaurant il constituie numarul si marimea competitorilor.

Concurentii principali potentiali ii reprezinta restaurantele cu specific frantuzesc, grecesc, chinezesc si arab. Faptul ca ele deja exista(deci sunt cunoscute), si-au format o oarecare reputatie(destul de buna in lipsa de altceva), au o clientela oarecum fidela, sunt cateva din avantajele concurentiale pe care aceste afaceri le prezinta.

Cu toate acestea, lipsa unui segment de piata propriu stabil ca si nivelul calitativ al serviciului care a scazut odata cu trecerea timpului, formeaza puncte slabe ce pot fi, si trebuie, atacate printr-o buna strategie de marketing.

Afacerea se va confrunta cu un competitor foarte puternic. Chiar daca nu va fi un concurent direct restaurantul MacDonalds acapareaza o parte a clientilor, datorita faptului ca are un nume de marca foarte cunoscut, preturi relativ rezonabile in raport cu calitatea produselor.

Cu toate acestea, atragerea acestor clienti nu va reprezenta pentru afacerea firmei „o lovitura”. De exemplu in perioada decembrie-ianuarie, clientela restaurantului X fiind preconizata a fi formata numai din acei consumatori cu mari resurse financiare, nu se va orienta spre un local cu caracter specific, diferit, ce nu corespunde gusturilor si obisnuintelor culinare.

Partea de piata „furata” de MacDonalds este constituita din tineri (maxim 30 de ani) si studenti cu o putere de cumparare mai ridicata decat media. Aceasta „pierdere”, practic nu este observabila, aceasta fiind estompata de ritmul de crestere firesc de la inceputul anului.

Efectul pozitiv al existentei afacerii MacDonald va fi intarirea concurentei, si cum concurenta stimuleaza competitia, cei care vor avea cel mai mult de castigat sunt clientii, a caror satisfactie finala este urmarita in fapt. Consider ca existenta unui restaurant cu un serviciu si o calitate foarte ridicata (X) si un puternic concurent cum este MacDonald, va duce in fapt, la „impartirea” consumatorilor ieseni intre aceste doua afaceri. Asa cum am mai aratat, segmentul de piata al lui MacDonald si X nu coincide in intregime dar se adreseaza celor cu o putere financiara mai ridicata si care au gusturi sI exigente mai mari privind produsele si serviciile cumparate.

Strainii, functionarul „cu dare de mana”, micii sau marii proprietari, intreprinzatorii desucces, intelectualii sau oamenii de cultura, toti acestia trebuie sa formeze in mare clientela restaurantului. Acest restaurant ar trebui sa fie un restaurant select prin el insusi, select prin ceea ce ofera, prin atmosfera sa, prin clientii sai.

Capitalul necesar initierii afacerii este evaluat la 453.000.000 lei(cheltuieli de lansare, costul utilajelor, a echipamentelor, a mobilierului si mijlocului de transport si cheltuielile previzionate a fi facute in prima luna de desfasurare a activitatii.

Forma juridica – SRL- a fost considerata cea mai potrivita din urmatoarele motive:

Dezavantajul principal prezentat de o astfel de forma juridica: obiect limitat de activitate nu constituie un impediment pentru scopul propus.

Activitatea vizata prin constituirea societatii este in sectorul tertiar respectiv servicii, concretizat in deschierea unui restaurant cu specific francez si nu numai.

Produsele oferite, asa cum s-a precizat, vor avea in general specific francez fara a fi insa exclusiv. Se vor avea in vedere si alte preparate de bucatarie selecta, deosebita prin calitate, aroma si savoare.

Restaurantul prin care se vor oferi serviciile, numit ,, La Classe”, va fi pe cat posibil amplasat in zona centrala a orasului. Calitatea, modul de prezentare al preparatelor, serviciul si amabilitatea personalului si nu in ultimul rand amplasarea vor fi atuurile acestui restaurant.

Ca perspective se va incerca, in principalele orase ale tarii (Constanta, Bucuresti, Brasov) dezvoltarea unui lant de restaurante. Ele vor avea aceeasi fatada exterioara, aceeasi firma (nume, tip de scris, culoare) si decoratiuni interioare.

In ceea ce priveste meniul oferit va fi identic in toate orasele, fara diferente notabile. Se va evita oferirea de specialitati culinare care nu exista in planul de productie al vreunuirestaurant echivalent aflat in alt oras. Intr-un cuvant, meniul va fi acelasi pentru intreglantul de restaurante tinand cont de gusturile consumatorilor din fiecare oras si incercand o cat mai buna satisfacere a cerintelor generale indiferent de zona de provenienta.

Dezvoltarea unui lant de restaurante este o politica necesara pentru atingerea unor scopuri pe termen mediu si lung( formarea unei clientele fidele, selecte, marirea profitului societatii). Prin aceasta strategie se evita fluctuatiile in nivelul general al vanzarilor societatii, aplatizand nivelurile minime si maxime generate de perioadele estivale.

Concretizand, in cazul unui restaurant ampasat in orasul Iasi maximul incasarilor se va inregistra in trimestrul I(luna martie), II(luna iunie) sI V(luna octombrie) al anului; in schimb maximul profiturilor inregistrate intr-un restaurant din Constanta se va observa in trimestrul III(lunile iulie-august). Aceasta stare de lucruri se explica prin fluctuatia populatiei, respectiv o deplasare a consumatorilor in perioada estivala din orasul Iasi catre litoralul romanesc, inclusiv Constanta. Analizand in continuare restaurantele aflate in orasele Timisoara, Brasov, Bucuresti vor inregistra cele mai inalte rate ale profiturilor pe intreaga perioada a anului, fara fluctuatii semnificative, datorita ampasarii in zonele vestice si sudice, cele mai dinamice din punct de vedere al dezvoltarii economice.

Pe plan local nu se vad posibilitati de extindere si nici nu se va urmari acest lucru. In Iasi firma va detine un singur restaurant pentru a asigura exclusivitatea si unicitatea serviciului. Un alt motiv pentru aceasta optiune il constituie marimea relativ mica a segmentului de piata caruia i se adreseaza oferta. Se vor incerca doar imbunatatirea pe cat posibil a serviciilor, a meniurilor, dotarea cu noi utilaje, echipamente (noi anexe pentru bar) daca toate aceste investitii duc la cresterea productivitatii muncii, scaderea consumurilor energetice si prezinta un nivel ridicat de fiabilitate avand ca rezultat sporirea profiturilor.

Definirea pietei

Clientii vizati de afacere au varsta de peste 18 ani, o pondere ridicata detinand-o cei cuvarsta cuprinsa intre 30-40 de ani.Si cei de 20-30 ani formeaza o parte importanata, dar mai ales pe termen lung acestia facand parte dintr-un segment de consumatori in formare,care in viitor pot deveni fideli.

Consumatorii vizati de afacere se deosebesc prin comportament si ocupatie (oameni deafaceri, intelectuali, functionari). Calitatea acestor clienti potentiali este data deposibilitatile lor financiare si de disponibilitatea lor de a cheltui pentru a-si oferi un serviciu de buna calitate.

Motivatiile cumpararii serviciului-produs oferit de restaurantul X ar putea fi urmatoarele:

Concret produsul afacerii este din sfera serviciilor, respectiv serviciu de alimentatie publica, acesta satisfacand nu doar necesitati vitale dar si morale.

Punctele de atractie care pot influenta decizia potentialilor clienti in vederea cumpararii serviciului sunt: calitatea deosebita a preparatelor, comportamentul placut si amabil al personalului, curatenia, lumina si designul interior, atmosfera aparte.

Specialitatile culinare si bauturile oferite se individualizeaza prin calitate simod de prezentare. Asocierea serviciului oferit cu decoratiile interioare, atmosfera si profesionalismul personalului constituie un portofoliu de avantaje in raport cu restaurantele deja existente.

Segmentul de piata vizat este situat cu preponderenta in orasul Iasi. Marimea acestui segment pe care afacerea urmeaza a se concentra este estimat la 15% din populatia totala a orasului.

Tendintele pietei tinta arata o crestere usoara. Se previzioneaza ca in urmatorii 2-3 ani sa cunoasca ritmuri de crestere rapida fiind influentata de situatia economica a zonei si a Romaniei.

Pe langa previziunile optimiste in privinta dezvoltarii pietei tinta si numarul consumatorilor considerat destul de confortabil pentru a avea certitudinea ca exista o piata de desfacere asigurata, un alt motiv pentru deschiderea unui astfel de restaurant il constituie numarul si marimea competitorilor.

Concurentii principali potentiali ii reprezinta restaurantele cu specific frantuzesc, grecesc, chinezesc si arab. Faptul ca ele deja exista(deci sunt cunoscute), si-au format o oarecare reputatie(destul de buna in lipsa de altceva), au o clientela oarecum fidela, sunt cateva din avantajele concurentiale pe care aceste afaceri le prezinta.

Cu toate acestea, lipsa unui segment de piata propriu stabil ca si nivelul calitativ al serviciului care a scazut odata cu trecerea timpului, formeaza puncte slabe ce pot fi, si trebuie, atacate printr-o buna strategie de marketing.

Afacerea se va confrunta cu un competitor foarte puternic. Chiar daca nu va fi un concurent direct restaurantul MacDonalds acapareaza o parte a clientilor, datorita faptului ca are un nume de marca foarte cunoscut, preturi relativ rezonabile in raport cu calitatea produselor.

Cu toate acestea, atragerea acestor clienti nu va reprezenta pentru afacerea firmei „o lovitura”. De exemplu in perioada decembrie-ianuarie, clientela restaurantului X fiind preconizata a fi formata numai din acei consumatori cu mari resurse financiare, nu se va orienta spre un local cu caracter specific, diferit, ce nu corespunde gusturilor si obisnuintelor culinare.

Partea de piata „furata” de MacDonalds este constituita din tineri (maxim 30 de ani) si studenti cu o putere de cumparare mai ridicata decat media. Aceasta „pierdere”, practic nu este observabila, aceasta fiind estompata de ritmul de crestere firesc de la inceputul anului.

Efectul pozitiv al existentei afacerii MacDonald va fi intarirea concurentei, si cum concurenta stimuleaza competitia, cei care vor avea cel mai mult de castigat sunt clientii, a caror satisfactie finala este urmarita in fapt. Consider ca existenta unui restaurant cu un serviciu si o calitate foarte ridicata (X) si un puternic concurent cum este MacDonald, va duce in fapt, la „impartirea” consumatorilor ieseni intre aceste doua afaceri. Asa cum am mai aratat, segmentul de piata al lui MacDonald si X nu coincide in intregime dar se adreseaza celor cu o putere financiara mai ridicata si care au gusturi sI exigente mai mari privind produsele si serviciile cumparate.

Motivele sunt diverse:

Procesul de productie-deservire

Procesul de productie va fi variabil in timp si va folosi in realizarea produsului final diferite materii prime. In principiu acestea vor fi de origine animala si vegetala, exceptie facand bauturile alcoolice ce nu necesita un timp de productie, ci doar de desfacere. Ca timp, procesul de productie va dura 15 min.(salate de legume si fructe) si 1h si 45 min. de ex. fripturile). Procesul de productie va necesita diferite utilaje si se va realiza intr-o incapere de circa 36 m2.

Procesul de desrvire cu preparatele culinare va avea loc intr-o sala cu suprafata de 122.5 m2; va avea 15 mese si maxim 40 de locuri. Barul va avea 7m. lungime si poate deservi simultan noua clienti. Cei trei ospatari si un barman vor reusi in conditiile in care restaurantul este ocupat 100% sa-si indeplineasca responsabilitatile cu eficienta.

Personalul

Afacerea necesita 18 angajati din care 3 nepermanenti. Ca pregatire acestia vor avea cunostinte de economie, contabilitate, specifice fiecarui post. In afara de initiatorii afacerii, economist (contabil autorizat sau expert), bucatar-sef(absolvent al unei scoli sau cursuri de specialitate), restul angajatilor nu necesita pregatire speciala; soferul va avea carnet de sofer profesionist.

Personalul necesar va fi identificat si recrutat de la agentiile de recrutare-plasare a fortei de munca, sau prin intermediul anunturilor de mica publicitate. In cazul ajutorilor de bucatar si a ospatarilor, ei vor fi identificati dintre absolventii cei mai bine pregatiti ai liceelor economice.

Este necesar a se evidentia ca adminisratorul si economistul vor fi primii angajati.

Impreuna cu acestia initiatorii afacerii vor urma a recruta bucatarul-sef si ospatarul-sef. In continuare administratorul, bucatarul si ospatarul-sef vor recurge la selectionarea candidatilor pentru celelalte posturi: bucatari, chelneri, barmani, garderobiera.

Testarea solicitantilor se va face cu scopul masurarii abilitatii ti cunostintelor acestora prin demonstrarea practica a capacitatii indeplinirii sarcinilor. Pe langa testul de performanta, candidatii vor tebui sa indeplineasca si conditii de comportare, tact, tinuta si infatisare fizica.

Candidatii vor fi supusi unor examinari medicale amanuntite pentru a se verifica daca sunt apti pentru munca solicitata si pentru a se asigura protectia celorlalti angajati, a clientilor si a produselor realizate in cadrul restaurantului.

Instruirea personalului admis, daca este necesara, va fi efectuata de fiecare dintre responsabilii de „sectie”, respectiv bucatarul-sef si ospatarul-sef.

Indatoririle si responsabilitatile fiecaruia dintre angajati vor fi prevazute in fisa postului astfel:

Politica de salarizare va avea la baza o analiza a factorilor ce influenteaza nivelul salariilor: cererea si oferta de munca, legislatia (valoarea minima a salariului), fluctuatia costului vietii), posibilitatile de plata ale firmei, salarii acordate de concurenta.

Pentru a-si forma o imagine pozitiva si a-si pastra prestigiul, firma va adopta o politica de salarii ridicate, peste nivelul mediu de salarizare. Fondul de salarii nu va fluctua in functie de profitul obtinut si se va garanta un salariu de baza, corectat in functie de inflatie, de costul vietii, salariu corectat indiferent de veniturile firmei.Planul de salarizare va prevedea si adaugarea unor prime, stimulente, plati suplimentare.

Pe langa nivelul salariului motivarea personalului se va realiza si prin garantarea locului de munca(contracte de 5 ani) si in viitor, placerea de a lucra intr-un restaurant de marca.

Situatia economico-financiara a firmei

Valoarea totala a afacerii este estimata la 100.000 euro, acesti bani acoperind in totalitate cheltuielile presupuse de lansarea afacerii, rezervele, costurile cu eventualele remodelari ale spatiilor pentru desfasurarea activitatii.

Veniturile lunare sunt comparabile cu cele ale celorlalte afaceri din acest domeniu. In urmatorii ani veniturile realizate de pe urma acestor activitati vor acoperi in totalitate cheltuielile generate de lansarea afacerii, la sfarsitul celui de-al II-lea an de activitate estimandu-se realizarea unor profituri reale.

Profitul estimat pe primul an se ridica la circa 20.000 euro (in cazul in care nu se contracteaza nici un credit).

Sursa: plandeafacere.ro