Consiliile judeţene din judeţele riverane Dunării pot accesa în total, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-20120 Strategia UE pentru regiunea Dunării (SUERD), peste 171 milioane euro fonduri europene, pentru pregătirea proiectelor prioritare ce vor fi propuse spre finanţare fiind organizată miercuri, la Slatina, o întâlnire de lucru între reprezentanţii respectivelor consilii judeţene şi ai agenţiilor de dezvoltare regională Sud-Vest Oltenia şi Sud-Est.

Obiectivul întâlnirii a fost de a realiza o strategie comună privind dezvoltarea echilibrată a reţelei de 1bdrumuri judeţene din fiecare judeţ, în acest scop, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, propunând ca fiecare judeţ să elaboreze un proiect de finanţare prioritar, astfel încât suma de 171,7 milioane euro, disponibilă prin acest program, să fie distribuită în mod echitabil.

“Iată că toate cele 12 judeţe eligibile, din informaţiile preliminare pe care le cunoaştem, avem împreună 171,77 milioane euro pentru a reabilita drumurile judeţene. Fiind o selecţie naţională de proiecte şi având experienţa primului exerciţiu bugetar european, atunci când la aceste selecţii de proiecte, practic unele judeţe au accesat mai puţin sau poate chiar au rămas pe dinafară, neputând să mai acceseze deoarece primele selectate au fost şi declarate eligibile şi apoi banii fiind foarte puţini nu au mai ajuns şi pentru celelalte, ne dorim ca acest lucru să nu se mai întâmple şi să găsim o modalitate de lucru echilibrată, iar banii să fie distribuiţi în mod echitabil, în fiecare judeţ”, a declarat Marius Oprescu.

El a propus ca prin POR 2014-2020 SUERD fiecare din cele 12 judeţe eligibile să atragă fonduri pentru modernizarea câte unui drum judeţean pe care îl consideră prioritar. “Avem deci o sumă de aproximativ 172 de milioane de euro, suntem 12 judeţe, dacă găsim un principiu comun de accesare a acestor fonduri şi suntem cu toţii de acord, putem să ne gândim încă de la început ca fiecare judeţ să îşi construiască viitorul proiect de infrastructură pe SUERD, astfel încât această sumă să fie accesată în mod echilibrat de fiecare judeţ şi toate judeţele eligibile să aibă un drum modernizat cu ajutorul acestor fonduri, conectat la coridorul TEN-T’, a conchis vicepreşedintele CJ Olt. AGERPRES