Exemplu de succes:

Afacere cu iz de levănțică. Trei tineri clujeni cultivă cu succes lavandă

Valentina, Ovidiu și Eugen, trei tineri clujeni, sunt printre românii întreprinzători care au decis să investească în agricultură. După un reportaj văzut la televizor, aceștia au decis să investească în cultura de lavandă.

Am pornit această afacere după ce am văzut un reportaj la televizor. Înainte se facem investiția pentru un hectar de lavandă, am plantat 50 de butași de plantă pentru a vedea cum reacționează în zona unde avem noi pământul. După un an de zile, am cultivat un hectar de lavandă. Am ales lavanda deoarece investiția trebuie făcută o singură dată la început, iar apoi o perioada de la 15 la 18 ani nu mai este nevoie de investiție în plante, doar în întreținerea lor”, povestește Vali

Investiția inițială s-a ridicat la suma de 8.000 de euro, bani care au fost împrumutați de la rude.

Cei trei au realizat o investiție inițială de 8000 de euro în butași și 1000 de euro în teren. Își vor scoate investiția încă din al doilea an, iar din anul trei vor merge pe profit.

8000 de euro a fost investiția inițială în butași, dar se adaugă și investiția în teren. Acesta trebuie foarte bine pregătit, arat de două ori, discuit și chiar frezat. Noi am luat un teren în arendă care a costat 1000 de euro pentru a fi curățat”, ne împărtășește și Ovidiu

Prima recoltă

Recent, cei trei au recoltat primele plante de lavandă pe care le vor vinde sub formă uscată. După primul an, cultura de lavandă oferă o producție de 25% din capacitatea totală a plantei ce ajunge la maturitate după trei ani.

De anul viitor noi ne vom scoate investiția făcută, iar din anul trei vom merge deja pe profit. Profitul după trei ani ajunge la 8.000 de euro pe an. Momentan vindem planta sub formă uscată la prețul de 10 lei/kilogram. Avem deja cumpărător pentru toată producția din acest an, atât recolta din vară cât și cea din toamnă, deoarece lavanda înflorește de două ori pe an. Pentru anul viitor există posibilitatea să vindem și plante verzi nu doar în formă uscată”, explică Vali

Din prima producție, în urma valorificării, cei trei tineri au obținut suma de 9000 de lei

Procentajul de prindere a butașilor a fost de 95%. Pe un hectar pot fi cultivați 18.000 de butași. Acum, în primul an, recoltarea s-a realiza manual, plantă cu plantă.

Fondurile europene, soluția pentru extinderea afacerii

Cei trei gândesc deja ca și niște afaceriști, au planuri concrete pentru viitor, atât pentru extinderea terenului cultivat cât și pentru găsirea unor noi metode de valorificare a plantelor de lavandă. Mai mult, ei sunt informați asupra posibilității accesării de fonduri europene pentru a-și dezvolta mica afacere.

Nu am putut merge de la început pe varianta fonduri europene, dar ne propunem să accesăm în viitor fonduri europene pentru extinderea terenului cultivat și de asemenea, avem planuri pentru extragerea uleiului de lavandă și prducerea de butași”, explică Vali

Asociație pentru extragerea uleiului volatil

Pentru extragerea uleiului se va face o Asociație alcătuită din mai mulți cultivatori. Aceștia vor face la comun procesul de extragere. Investiția ar presupune achiziționarea unei prese a cărei valoare este de aproximativ 4.000 de euro.

Următorul pas este achiziționarea presei pentru extragerea uleiului volatil de lavandă. Există cultivatori interesați să se organizeze într-o asociație. Sunt culturi de lavandă la Bonțida, la Ocna Mureș sau Timișoara.  Cu unii dintre ai am intrat deja în contact. Aveau și ei în plan extragerea de ulei, astfel că sunt foarte încântați de idee. Vrem să înființăm această asociație și pentru atragerea de fonduri europene, pentru că începând cu 2014 începe un nou exercițiu financiar și culturile de lavanda au alocate sume importante de bani.

 

Producția de butași, o altă modalitate de valorificare a culturii de lavandă dar și de încurajare pentru alți tineri să devină cultivatori

Ovidiu ,Vali și Eugen sunt conștienți de succesul pe care pot să îl aibă cu această cultură relativ ușor de întreținut, astfel că doresc să încurajeze și alte persoane să devină cultivatori de lavandă

Pe lângă cultura de lavandă, dorim să ne ocupăm și de producerea și vinderea de butași de lavandă deoarece există persoane interesante să investească în astfel de culturi. Chiar din această toamnă și mai ales anul viitor în primăvară, dorim să începem producerea de butași pentru cei care doresc să înceapă o afacere. Noi am contactat un producător de la Ocna Mureș, persoana despre care am văzut reportajul. Acesta a fost prima noastră sursă de informații despre producerea de lavandă. Am intrat în contact cu această persoană care cultiva de câțiva ani lavandă și ne-au oferit informații despre ce trebuie făcut pas cu pas și la ce moment. Cultura este ecologică, nu folosim ierbicide, sau ingrășăminte chimice,doar îngrășăminte naturale.

Exportul, o posibilitatea care e luată în calcul, dar într-un viitor ceva mai îndepărtat.
Deoarece culturile de lavandă abia încep să apară în România, cererea de pe piața internă este suficient de mare pentru toată producția de lavandă, astfel că deoacamdată producătorii nu au nevoie să se orienteze spre piața externă.

Pentru început dorim să ne orientăm spre piața internă. Desigur că ne gândim și la varianta de export deoarece este mai benefic pentru noi din punct de vedere financiar. Există putere de cumpărare mare pe piața internă atât pentru plantele verzi cât și pentru cele uscate.

Zilele libere, doar o amintire.

Fiind la început, Vali, Ovidiu și Eugen se ocupă personal de mica lor plantație de lavandă. Astfel că tot ce înseamnă timp liber a fost dedicat culturii de lavandă. Chiar dacă lavanda este o plantă deloc pretențioasă, această necesită multă atenție în primul an de viață.

Momentan de ocupăm personal de această plantație. Toate zilele noastre libere, după-masa, și toate week-endurile sunt dedicate acestei culturi”, impartasesc cei trei

Mai aproape de munca efectivă, Ovidiu explică pas cu pas toate procedeele necesare pentru a deveni cultivator de lavandă.

 Un avantaj al culturii de lavandă este că terenul nu mai trebuie pregătit în fiecare an la fel ca și la culturile tradiționale. Cultura noastră de exemplu, va da randament maxim pe acest teren aproximativ 18 ani. După această perioadă ar trebui reînființată cultura. De asemenea, plantele sunt foarte rezistente la secetă și la frig. Vara nu au nevoie de apă, deci cultura de lavandă nu necesită sistem de irigații. În primul an este foarte importantă prășirea care se face. Cultura nu are nevoie de supraveghere permanentă, dar în primul an de cultură acestea trebuie să fie întreținute și curățate de 3-4 ori. Ulterior, plantele de lavandă când ajung la maturitate au rădăcina adânc înfiptă în pământ, chiar la 1-2 metri. În acel moment nu mai sunt afectate de buruieni. Mai mult, acestea se dezvoltă, cresc, iar alte plante nu se mai dezoltă la umbra lor. Solul nu trebuie să fie unul deosebit. Lavanda este o plantă ce crește în aproape orice tip de sol. Nu sunt pretențioase, se prind ușor. Recomandarea mea este  să fie înființate culturile de lavandă toamna și nu primăvara deoarece dacă e o primăvară mai secetoasă, scade procentul de prindere al butașilor. După recolta de vară, în septembrie, plantele de lavandă înfloresc din nou. Cultura este mai scăzută atunci. Culturile de lavandă nu sunt o atracție pentru dăunători, astfel că nu am avut probleme cu acestia. Lavanda verde se vinde cu prețuri  între 7-9 lei pe kilogram și cea uscată între 10-14 lei pe kilogram. În Europa există culturi mari de lavandă, dar în România, acestea sunt la început, oamenii abia acum încep de afle despre beneficiile unei culturi de lavandă.

Levănțica sau lavanda este o specie de plante din genul Lavandula, familia Lamiaceae. Levănţica este un semiarbust peren, cu durata mare de viaţă (până la 20-30 ani). Este o plantă aromatică și medicinală, cu tulpini ramificate în tufă, înaltă de 30–50 cm.

Lavanda este folosită în industria farmaceutică și cea a cosmeticelor și detergenților. Dar, levănţica se foloseşte intens în medicina naturistă. Planta are proprietăţi curative excepţionale. În terapie se foloseşte tinctura, uleiul, infuzia, esenţa de lavandă. Florile uscate sunt folosite la mai multe afecţiuni ca: spasme, epilepsie, iritabilitate, nervozitate, migrene, vertij, ameţeli, dureri de cap, stres.

Sursa: cotidiantr.ro