Aceasta cultura poate primi fonduri europene prin PNDR 2014-2015 cu Sub-măsura 6.1. – “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” dar și cu Sub‐măsura 11.1 ‐ Sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică

Tutunul le aduce fermierilor o subvenţie suplimentară de 1.280 euro pe hectar

tutun-petru-botaÎn cadrul politicii agricole comune, pentru stimularea activităţii în unele sectoare agricole cu potenţial de piaţă, fermierii primesc pe lângă subvenţiile agricole pe suprafaţă de la Uniunea Europeană şi de la Guvernul României şi subvenţii sub formă de ajutoare naţionale tranzitorii specifice, decuplate de producţie.

În ţara noastră se acordă subvenţii sub formă de ajutoare naţionale tranzitorii specifice pentru a stimula fermierii care contribuie la creşterea suprafeţelor cultivate cu in şi cânepă pentru fibră, hamei, legume în sere şi solarii, tutun, sfeclă de zahăr.

Cea mai mare subvenţie sub formă de ajutoare naţionale tranzitorii se acordă pentru cultura tutunului, planta cunoscută în popor şi sub denumirea de “iarba dracului”, pentru anul 2014 subvenţia sub formă de ajutoare naţionale tranzitorii specifice fiind de 1.280,19 euro, în acelaşi timp fermierii respectivi primind şi subvenţia pe suprafaţa agricolă de aproximativ 139 euro pe hectar. În total, pentru fiecare hectar de tutun cultivat fermierii primesc aproape 1420 de euro. Pentru in şi cânepă pentru fibră se acordă 17,45 euro pe hectar, pentru hamei – 335 euro pe hectar, pentru sfecla de zahăr – 84,78 euro pe hectar, la care se adaugă subvenţia pe suprafaţa agricolă de la Uniunea Europeană şi de la Guvernul României.

La nivelul judeţului Teleorman, potrivit directorului Oficiului Judeţean Teleorman al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Eugen Mihai Coman, în 2014 au produs tutun un număr de 9 cultivatori, din zona Zimnicea şi zona Videle, suprafaţa cultivată însumând aproximativ 310 hectare, ceea ce le dă dreptul fermierilor să solicite plata subvenţiei sub forma de ajutoare naţionale tranzitorii specifice acestei culturi. Pentru a primi aceste subvenţii, pe lângă cererea depusă de fermierii care au cultivat tutun, aceştia trebuie să prezinte la APIA Teleorman, până la data de 15 mai 2015, declaraţia de livrare a tutunului la procesatorii autorizaţi cu care s-a derulat contractul de valorificare a producţiei de tutun, potrivit ziarului Mara, citat de AgroInteligența.

Sursa: agro-tv.ro