În ciuda faptului că România este printre primele ţări care au transmis la Bruxelles Programul Național de Dezvoltare Rurală 2020 (PNDR), nici până astăzi acesta nu a fost aprobat. Autorităţile se aşteaptă ca, în luna martie, să primească avizul CE.
imgggg2Anul 2014 a fost un an al aşteptării pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în ceea ce priveşte demararea PNDR 2014- 2020. Deşi draftul programului a fost transmis din primăvara anului trecut, acesta nu a primit aprobare nici până astăzi. În acest timp, oficialii asigură agricultorii că, din martie, vor putea beneficia de cele 9,36 de miliarde de euro alocate României până în 2020.

În primăvara anului trecut a fost deschisă o sesiune pentru finanţarea investiţiilor de modernizare a exploataţiilor agricole prin Măsura 121 a PNDR. Însă, fermierii nu s-au înghesuit să acceseze aceste fonduri deoarece aşteaptă noul program mai permisiv. După prima sesiune de cereri pentru finanţare, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2020, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a primit 580 de cereri în valoare totală nerambursabilă de peste 106,8 milioane de euro, astfel nefiind atinsă suma maximă disponibilă pentru această sesiune, de 150 de milioane de euro.

Până în februarie 2015, AFIR a plătit peste 7,36 de miliarde de euro către beneficiarii PNDR 2013 care au depus cereri de plată pentru decontarea cheltuielilor efectuate.

Ce noutăţi va aduce noul program

Potrivit autorităţilor, PNDR 2020 va ajuta în mod prioritar fermele medii care vor să se dezvolte în următorii ani. Pe lângă reducerea birocraţiei, programul vine cu multe măsuri noi ce încurajează fermierii mici şi mijlocii să se organizeze în asociaţii care să investească în lanţuri de aprovizionare.

În urma experienţei dobândite cu PNDR 2007-2013, reprezentanţii instituţiilor implicate în acest program vin cu noi măsuri. O noutate este ideea de fermier activ. Orice fermier care va primi subvenţii în valoare de peste 5.000 de euro va trebui să facă dovada că este agricultor activ prin două moduri. În primul rând, prin documente care să ateste că veniturile din agricultură reprezintă mai mult de o treime din veniturile sale totale, sau că valoarea subvenţiei pe care trebuie să o primească este mai mare de 5% din totalul venniturilor sale. În al doilea rând, prin acte care să demonstreze că deţine o formă de organizare, un PFA.

O altă noutate este plata redistributivă. Cei care deţin între 5 şi 30 hectare vor primi în plus 45 de euro per hectar. În acelaşi timp, va fi interzisă fragmentarea doar pentru a primi plata redistributivă. Din 2015, plăţile cuplate cu producţia vor fi extinse. „Am pus condiţia ca animalele să aibă valoare genetică şi să aibă un anumit nivel de producţie. Am introdus noi categorii pentru care se pot primi subvenţii. Spre exemplu, am introdus la vegetale următoarele sortimente: fasole boabe pentru procesare, tomate pentru procesare, legume din sere, prune pentru procesare, mere pentru procesare, cartofii timpurii. Iar în cazul animalelor vor mai fi subvenţionate ovinele, caprinele şi taurinele pentru carne, bivoliţa pentru lapte. Acestea vor ajuta la creşterea producţiei“, spune George Turtoi, secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

O altă noutate din PNDR 2020 este faptul că selecţia va fi continuă și nu vor mai fi sesiuni lunare. Depunerea va fi continuă, dar la fiecare lună se va trage linie şi vor fi anunţaţi cei selectaţi. Sesiunea se va deschide la începutul anului şi se va închide toamna. Condiţiile nu se vor schimba pe tot parcusul sesiunii. Pentru unele măsuri se va face selecţie lunară, iar pentru alte trimestrială. În ceea ce priveşte finanţarea, pentru fiecare măsură se va aloca suma aferentă respectivului an plus un procentaj din următorul an.

Sursa: evz.ro