Potentialul turistic al Romaniei este valorificat intr-o masura apreciabila, amenajarile si dotarile existente punand in valoare multe obiective turistice. Atentia care se acorda dezvoltarii acestei ramuri a economiei nationale a ridicat la valori inalte multe potente turistice, activitatea de introducere in circuitul turistic a noi obiective si regiuni fiind in continua intensificare.

  • Inregistrand o mare varietate, factorii naturali, ca resurse potentiale, au un rol principal in dezvoltarea turismului. Prin caracteristicile sale, relieful tarii noastre se inscrie cu cel mai variat si mai important potential turistic, el putand fi valorificat prin dotari si amenajari diferentiate in functie de particularitati locale, de potentialul lor estetic.
  • Potentialul turistic montan are ca principale componente culmile inalte cu marea lor varietate de forme (piscuri golase sau varfuri acoperite de vegetatie, stanci enorme cu aspect de ruine), de un relief cu bogate si foarte diferite fenomene carstice (pesteri, chei), de numeroase urme glaciare (lacuri, caldari), de vai, adanci, si pitoresti etc. Dealurile si podisurile, ca treapta medie de relief, au un potential ridicat din punct de vedere turistic, reprezentat de intinse paduri de foioase, de vii sau livezi, de covorul pasiunilor sau fanetelor naturale, de vai mai largi sau mai inguste pe care le insira – sate pitoresti.
  • Relieful de campie prin prezenta unor vai cu lunci largi si insorite de brauri de vegetatie arborescenta, prin existenta unor particularitati ale micro-formelor de relief (crovuri, meandre, belciuge, maluri abrupte la baza carora apar siruri de izvoare), dispune si el de un apreciabil potential turistic, valorificat, insa in mai mica masura, in comparatie cu acela al muntilor si dealurilor.
  • Lunca si mai ales  Delta Dunarii, ca unitati de relief joase, prin caracterele lor marfo-hidrografice, floristice si faunistice se inscriu cu un potential turistic atractiv, valorificat intr-o insemnata proportie.
  • Reteaua de ape este unul dintre cei mai remarcabili factori generatori de turism. Apele curgatoare se inscriu cu un potential ridicat, atat datorita peisajului pe care il reprezinta in cadrul naturii inconjuratoare, cat si posibilitatilor pe care le ofera pentru pescuit sportive, pentru baie si plaja, pentru atractivitatea diferitelor amenajari hidrotehnice.Prin valoarea lor terapeutica, izvoarele si apele minerale genereaza amenajari si dotari speciale, care au atras si atrag un numar mare de turisti.
  • Litoralul romanesc la Marii Negre ofera o gama variata de folosinte turistice, inscriindu-se, dupa munti, cu cea mai ridicata valoare a potentialului turistic, amenajarile si dotarile existente transformandu-l in cea mai renumita si atractiva regiune turistica a tarii, atat pentru turismul intern cat si pentru cel international.
  • Se pot practica mai mult de zece forme de turism, dupa cum urmeaza: drumetie, odihna, sporturi de iarna, tratament balnear, de interes stiintific, pentru cunoastere, pentru alpinism si speoturism, vânatoare si pescuit sportiv, pentru agrement nautic, foto-safari, sporturi de aventura etc.
  • Toate acestea confera Romaniei potential pentru dezvoltarea produselor turistice complexe si cresterea numarului total de turisti. De asemenea, oportunitatile pentru atragerea turistilor straini in special sunt din ce in ce mai diverse: oferta statiunilor turistice balneare, diferite forme ale turismului de afaceri generate de congrese, simpozioane si expozitii, actiuni cu caracter diplomatic generate de aderarea Romaniei la NATO, intrarea Romaniei in UE, viata cultural-stiintifica, deschiderea de afaceri cu firme multinationale etc.
  • Potrivit strategiei de dezvoltare din Planul National de Dezvoltare 2007-2013, marele avantaj al Romaniei pentru dezvoltarea turismului este oferit de prezenta resurselor naturale si culturale de o mare diversitate si armonios repartizate in teritoriu, care dau posibilitatea practicarii intregii game de forme de turism.