Pentru clujeanul Mihai Grama, stupar cu studii de specialitate la București și spirit de aventură, apicultura a devenit un stil de viață. Stă plecat toată vara de acasă, pe culmi de munte unde albinele sale găsesc florile sălbatice din care produc cea mai curată miere din România. Nu duce lipsă nici de clienți pentru că străinii se înghesuie să plătească și 35 de euro pe kilogramul de miere din cele mai rare flori ale munților Apuseni.

apicultor”Din iulie plec pe munte. Dacă vedeți culmile pe care mă cațăr, nici nu v-ar veni să credeți. Dar acolo sunt cele mai curate flori pentru albinele mele. Acolo crește zburătoarea, acolo înflorește zmeurul sălbatic și negrușul. Nu găsești nicăieri în lume o floră mai bogată și mai curată cum avem noi în munții românești, în Apuseni mai ales”, ne-a declarat Mihai Grama.

Cei mai fideli clienți ai mierii de munte sunt nemții, spune stuparul din Gilău, însă recunoaște că, deși banii pe care îi cîștigă – de la 30 la 35 de euro pe kilogram, reprezintă o sumă frumoasă, muncește foarte mult pentru profit. ”Eu nu vând la vrac. Mi-am făcut eu regula mea, să îmi ambalez frumos toată mierea, să o etichetez, să știe lumea că e miere ecologică, din creierii munților, din România”, spune Grama. De altfel, el spune că mierea de iarbă neagră de pădure – sau de negruș, este printre cele mai rare produse apicole, pentru că această plantă înflorește doar pe cele mai înalte vârfuri din Apuseni.

O altă sursă de venit pentru apicultorul clujean este genetica albinelor. În acest moment, Mihai Grama este singurul vânător de albine sălbatice, pe care le descoperă în cele mai adânci păduri ale țării.

”Vânătoarea de albine a fost o îndeletnicire veche, de pe vremea dacilor. Și acum se mai găsește albina românească bine ascunsă în trunchiurile de copaci din pădure. Este albina carpatină pură, pe care toată lumea o dorește pentru că este și foarte harnică, productivă și rezistentă. Eu sunt printre puținii apicultori români care pot să spun că am în stupină albină carpatină sălbatică, dar nu vând aceste albine cu genetică pură, ci doar hibrizi. Oricât mi-ar da cineva, nu renunț la nici o albină românească pe care am domesticit-o de-a lungul anilor”, a mai declarat apicultorul.

Sursa: agrointel.ro