In perioada 2014-2020, IFN-urile vor putea cofinanta proiectele de agricultura. Alaturi de acestea vor intra in schema si companiile de leasing.

Agricultura-tractorDeocamdata programul este la stadiul de negocieri, incercandu-se a remedia eventualele dezavantaje si neplaceri legate de cofinantare. Deocamdata s-a identificat un dezavantaj al durate scurte de leasing, de maxim doi ani, ceea ce reprezinta doar faza de implementare a proiectului. In acest sens se doreste o extindere a acestui termen, astfel incat dreptul de proprietate sa fie transferat la finalul programului.

Aceste masuri sunt necesare deoarece perioada de monitorizare se poate prelungi la 4-5 ani, iar din acest motiv, cofinantarea de tip leasing devine total neatractiva pentru beneficiari. Dupa ce in 2009 au fost excluse din programul de cofinantare, firmele de leasing s-au hotarat sa mai incerce o data sa intre in schema bugetara.

Segmentul  de echipamente destinate agriculturii a inregistrat o crestere de 3%,de la 23% la 26% in ultima perioada.

Cat priveste IFN-urile, acestea sunt pregatite sa intre in schema de finantare incepand cu luna martie, deoarece Ministerul mai trebuie sa imbunatateasca unele din proceduri.

Sursa: mediafax.ro