Exemplu de succes:

Tanarul care a lansat afacerea de croitorie de lux Tudor Personal Tailor se extinde la Monaco si Londra

Tudor Personal Tailor, un business romanesc de un milion euro specializat in servicii de croitorie personalizata pentru barbati, se extinde, dupa trei ani de existenta, pe piata internationala, prin deschiderea unui magazin la Monaco la sfarsitul acestui an, iar pentru 2014 vizeaza City of London

Au trecut trei ani, am confirmat, am atins o mie si ceva de clienti, oameni care revin. Spre sfarsitul anului, cel tarziu la inceputul anului viitor, vom deschide la Monaco. Avem un partener local care practic ne asigura intrarea pe piata si spatiul, si noi venim cu brandul, produsul si evident cu know-how-ul. Visul oricarui croitor este sa fie la Londra, si sigur in primavara anului viitor vom deschide un boutique chiar in City of London (centrul financiar al capitalei britanice – n.r.)”, a declarat, potrivit Mediafax, Marius Dan, cofondator si managing partner al firmei.

Tudor Personal Tailor este membra a Camerelor de Comert Romano-Britanica si Romano-Franceza, ceea ce i-a ajutat in planurile de extindere.

“Impreuna cu Camera de Comert Romano-Britanica am gasit un partener local serios si vom deschide un boutique chiar in City of London, ceva mic de circa 40 metri patrati, deoarece chiriile sunt foarte mari”, mai spune Dan.

Investitia in magazinul din Monaco este estimata in jurul valorii de 100.000-120.000 euro, inclusiv fondul de marfa, dublu fata de suma alocata pentru un showroom in Romania, de 40.000 – 60.000 euro.

“Investitiile pe care le-am facut sunt din fonduri proprii, nu avem credite la banca. Este un business in care marjele de la finalul anului iti permit dezvoltarea”, potrivit fondatorului Tudor Personal Tailor.

“Croitoria se reinventeaza”

Productia pentru magazinele care vor fi deschise in strainatate va fi realizata tot in Romania, firma colaborand cu doua fabrici locale. Materialele folosite sunt importate in principal din Italia.

“Masurile se iau in magazin. Lucram dupa sistemul «made to measure», adica se iau masuri, se face tiparul online intr-un software, dar costumul este cusut intr-o fabrica. Avem doua fabrici din Romania cu care lucram. Croitoria se reinventeaza. Croitoria pe care o facem noi acum este semiindustriala, nu mai este cea de vremuri cu trei-patru probe inainte. Croitorii nostri doar iau masurile si creeaza tiparul. Ca sa onorezi 200-250 de comenzi lunar este foarte greu sa lucrezi intr-un atelier”, explica Dan.

In prezent, Tudor Personal Tailor detine trei magazine, doua in Bucuresti (in zona Unirii si in Hotelul Hilton) si unul la Cluj Napoca.

“Orase interesante sunt si Constanta si Iasi. Vectorii pe care ii urmarim in alegerea sunt numarul de cafenele, numarul de masini pretentioase si cum este centrul orasului, daca este haotic sau daca este cat de cat organizat. Daca este un centru haotic, este foarte greu sa deschizi un business premium”, arata fondatorul firmei.

Cum se nasc ideile de afaceri

El povesteste ca ideea afacerii a venit de la un prieten, care a fost implicat la inceput in business si care avea o afacere similara la Londra.

 “Inainte am lucrat in turism. Am fost ghid, asa am ajuns la Londra si am vazut acest model de business. Nu a fost o decizie bazata pe un plan de afaceri. Am inceput intr-un apartament langa mall-ul din Vitan. Am facut afacerea mai mult dintr-o dorinta de a-mi confirma mie ca se poate, dupa care a venit echipa, brandingul”, spune Dan.

Primul croitor angajat, cu o vechime de cativa zeci de ani in domeniu, i-a fost recomandat de prietenul unui prieten, iar primii clienti i-a avut sunand la numerele din agenda.

“Primul showroom l-am deschis la opt luni de la infiintare, in zona Unirii. In Hilton am deschis in toamna lui 2012, iar la Cluj am deschis in iarna. Am tinut cheltuielile sub control, sa nu cream active toxice, ci premisele pentru investitii”, a mai aratat Dan.

Astfel, in trei ani de activitate, in plina criza financiara, Tudor Personal Tailor a vandut peste 2.000 de costume si a ajuns de la afaceri de 500.000-600.000 lei in 2010 la peste 3 milioane lei anul trecut. Pentru acest an, firma prevede obtinerea unei cifre de afaceri de aproximativ 6 milioane lei.

“Marja de profit este undeva intre 8-15%, sunt inferioare unui sistem de productie industriala sau retailului clasic. Costurile la noi sunt produsul, resursa umana, care daca este buna, nu este ieftina si nu in ultimul rand spatiul. Spatiile noastre sunt premium”, mai spune Dan.

Pretul mediu al unui costum: 800-1.000 de euro

Potrivit acestuia, pretul mediu este de 800-1.000 de euro pentru un costum.

“Am avut costume vandute la preturi ce depasesc 1.000 euro, depinde si de tesaturi. Un costum din gama premium de tesaturi ar putea sa ajunga si la 2.000 de euro. Eu prefer sa-i dau clientului repetitiv, ca un abonament, si sa se mai intoarca si peste trei ani”, a aratat Dan.

Materialele folosite sunt importate in special din Italia, iar tiparele sunt o parte cumparate, o parte modificate dupa nevoile si masurile clientului. Rata de succes este de 96 – 98%, potrivit fondatorului firmei.

Tudor Personal Tailor a inceput si productia de pantofi la comanda, in colaborare cu un producator din Brasov.
In ceea ce priveste competitorii, acestia sunt in principal retailerii din malluri si marcile internationale.

Sursa: wall-street.ro