Accesarea de fonduri europene prin masura 112 ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri„
1.In prima intalnire cu specialistul nostru, solicitantul va demonstra urmatoarele:

 • are domiciliul stabil într-una dintre unitatile administrativ teritoriale pe teritoriul careia se afla exploatatia;
 • se încadreaza in categoria întreprinderilor mici și mijlocii (IMM);
 • nu detine concomitent un alt loc de munca in afara unitatii teritorial-administrative in care este situată exploatatia, sau a zonei limitrofe;
 • deține competențe profesionale (studii medii/superioare în domeniul agricol/veterinar/economie agrară; cunoștințe în domeniul agricol dobândite prin participarea la programe de instruire; dobândeşte competențele profesionale adecvate într-o perioadă de grație de maximum 36 de luni de la data adoptării deciziei individuale de acordare a ajutorului;

Vezi: ANEXA 6 – MODELE DECLARATII pentru Masura 112

2. Alaturi de consultantul IBD se va trece la identificarea unei activitati ce poate fi finantata prin aceasta masura, in acest caz o ferma de vaci. Tot in aceasta etapa sunt necesare cateva documente necesare pentru demararea proiectului:

 • Bilanturile oficiale pe ultimii ani;
 • Adeverinta ca solicitantul nu are datorii la bugetul de stat;
 • Cazierul fiscal al reprezentantului legal al solicitantului si al reprezentantului tehnic;
 • Aviz de mediu, analiza impactului de mediu;
 • Autorizatia de constructie;

Tot acum vor fi:

 • consultate sursele de informatii privitoare la programele de finantari nerambursabile aflate în desfasurare sau in pregătire pentru lansare;
 • analizate obiectivele si prioritatile diferitelor programe de finantare, criteriile de eligibilitate, criteriile de evaluare a proiectelor;
 • analizate tipurile de proiecte finantate anterior in cadrul programelor de finantare
 • analizate conditiile financiare: suma minimă şi maxima care poate fi solicitata, nivelul si structura contributiei cofinantarii care trebuie asigurata de solicitant;
 • identificat termenul limita de depunere a proiectelor de finantare.

3. Urmează conceperea planului de afaceri. Pentru detalii accesati: „Exemplu plan de afaceri pentru aceasta masura” si ANEXA 2 – PLAN de AFACERI pentru Masura 112

4. Etapa urmatoare consta in completarea cererii de finantare si anexele solicitate de Autoritatea de Management. Exista un model unic de cerere de finantare pentru toate cele trei instrumente structurale, cu anexe diferentiate pe fiecare fond in parte, in cazul fermei de vaci Agenti de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Mai departe autoritatea compententa va parcurge urmatoarele etape:

 • Cererea de finantare este transmisa Organismului Intermediar / Autoritatii de Management.
 • Se verifica conformitatea administrativa a cererii de finantare, in conformitate cu procedurile interne ale fiecarei AM.
 • După verificarea conformității administrative urmează verificarea eligibilității proiectului. Criteriile de eligibilitate a proiectelor sunt prezentate în Programul Cadru de Implementare și trebuie aprobate de către Comitetul de Monitorizare.
 • Evaluarea tehnică și financiară a proiectului.
 • Selectarea proiectului conform criteriilor aprobate de Comitetul de Monitorizare.
 • Aprobarea proiectului și semnarea contractului de finanțare.

Vezi: model cerere de finantare si anexele specifice masurii 112 (ANEXA 3 – CONTRACT de FINANTARE si ANEXELE Specifice pentru Masura 112 Sprijin pentru tinerii fermieri)

Principalele greşeli ale solicitanţilor de finanţare constatate cu ocazia parcurgerii etapelor de evaluare, pot fi clasificate astfel:

 • Greşeli legate de eligibilitate (alegerea unei idei de proiect care nu respectă cerinţele din ghidul solicitantului, solicitant sau partener neeligibil, includerea de activităţi neeligibile, grup ţintă neeligibil);
 • Greşeli legate de completarea bugetului (includerea unor cheltuieli neeligibile ca eligibile, greşeli de aritmetică în calculul bugetului, incompatibilitate între buget şi metodologie, neîncadrarea bugetului în limitele permise de ghid, lipsa unei analize realiste cu privire la modul de obţinere a resurselor, supraestimarea costurilor eligibile)
 • Greşeli legate de completarea cererii de finanţare, atât din punct de vedere al formei (neconformitate administrativă), cât şi al conţinutului (ignorarea unor aspecte specifice precum achiziţiile publice, egalitatea de şanse, informare şi publicitate, generarea de venituri etc.).

5. Implementarea proiectului inseamna organizarea şi desfasurarea efectiva a activitatilor prevazute in proiect. Din acest punct de vedere, se procedează ca in cazul organizarii oricarei alte activitati, tinand cont de o serie de observatii specifice:

 • Posibilităţile de modificare a planului de activitate sunt reduse şi trebuie argumentate in fata finantatorului, uneori fiind necesar un acord expres al acestuia inainte de a le efectua – activitatile trebuie planificate cat mai bine inca din faza elaborarii proiectului participant la licitatie.
 • Bugetul poate fi modificat numai intre anumite limite destul de reduse, orice modificare majora neaprobata in prealabil de finantator ducând la incheierea contractului de finantare;
 • Se recomanda respectarea echipei proiectului care a fost prezentata în cadrul cererii de finantare şi anexele sale – modificarile justificate trebuie argumentate;
 • Pentru achizitii de bunuri de valori ridicate finantatorul poate solicita organizarea unor licitatii, respectându-se anumite conditii prestabilite;
 • Finantatorul solicita, de regula, organizarea in mod separat a evidentei financiar-contabile a proiectului (cont bancar separat)

Exemplu de succes în accesarea măsurii 112

 “Am accesat 24.000 de euro, finantare nerambursabila. Nu a fost o incercare grea dar nici usoara, stii cum e, multa alergare dupa fiecare hartie.”

 Levente Tobias-Nagy are 24 de ani si traieste intr-o comuna langa Cluj. La varsta la care alti tineri inca evalueaza care este cel mai bun drum in viata, Levente stie deja foarte bine ce are de facut. Avand in vedere ca, impreuna cu familia, detine o mica exploatatie agricola, Levente a identificat oportunitatea finantarilor nerambursabile destinate mediului rural si a cercetat aceasta oportunitate de dezvoltare pentru agricultura.
 A aflat de masura 112 “Instalarea tinerilor fermieri”, prin care putea obtine o finantare de pana la 25.000 euro nerambursabila. Pasul urmator a constat in discutiile cu un consultant, care l-a sprijinit in scrierea proiectului. Dupa “multa alergatura dupa fiecare hartie”, in anul 2010 a depus un proiect pe masura 112 si a obtinut o finantare nerambursabila in valoare de 24.000 de euro.
 In prezent, afacerea sa si a familiei e reprezentata de o exploatatie agricola ce insumeaza 10 hectare de teren luat in arenda, cultivat in special cu legume, De asemenea, detine sase vaci si 40 de oi. In total, realizeaza o cifra de afaceri de aproximativ 25.000 de euro pe an. Pentru a putea vinde produsele, parintii lui Levente fac, in fiecare saptamana, trei drumuri catre pietele din Cluj Napoca. Asa cum spune tanarul antreprenor, “cu banii obtinuti reusim sa finantam afacerea si sa obtinem si un mic profit”.
 Finantarea nerambursabila de 24.000 de euro va fi folosita pentru achizitionarea unor utilaje si a unui sistem de irigatii complet automatizat pentru o suprafata de 5.000 de metri patrati. De asemenea, doreste ca in viitorul apropiat sa faca o sera si sa mai ia in arenda o suprafata de aproximativ 2-3 hectare de pamant, pe care sa le cultive tot cu legume. Din experienta de pana acum a lui Levente, cultura legumelor aduce rezultate financiare mai bune decat cresterea anumalelor, asa ca decizia de extindere s-a indreptat catre acest domeniu.
 Dincolo de agricultura, incearca sa diversifice activitatea pentru a rezolva problema sezonalitatii si a scaderii veniturilor in perioada de iarna. De curand, a pornit o noua activitate, in domeniul importului de produse pentru curatenie.
Lipsa de experienta in domeniul afacerilor l-au determinat sa caute programe de formare profesionala care sa ii dezvolte cunostintele si abilitatile antreprenoriale si manageriale. Astfel s-a inscris in programul Rural Antreprenor, despre care se declara convins ca ii va consolida cunostinetele in domeniul antreprenoriatului si ii va deschide noi orizonturi de dezvoltare a propriei afaceri.