Prin sub-masura 6.1 “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, din noul Program National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, se va sprijini stabilirea pentru prima data a tinerilor fermieri ca sefi sau conducatori unici ai unei exploatatii agricole iar in acest sens vor primi fiecare din fondurile europene nerambursabile suma de 50.000 euro.

10_farm_shutterstock_14Aceste fonduri vor fi acordate pe baza unui plan de afaceri pentru dezvoltarea exploatatiei iar sprijinul acordat tinerilor fermieri va contribui la îmbunătăţirea managementului în agricultură, la creşterea competitivităţii acestui sector, la buna derulare a procesului de modernizare şi la conformitatea cu cerinţele europene privind protecţia mediului, igiena şi bunăstarea animalelor, siguranţa la locul de muncă. Totodată, stimulentul financiar va conduce la încurajarea tinerilor fermieri să se pregătească continuu pentru a deveni competitivi, să se asocieze, să participe cu produsele lor la lanţurile alimentare integrate

Ghidul solicitantului pentru această măsura de sprijin va fi publicat în perioada următoare, după ce Comisia Europeană va aproba noul PNDR 2014-2020.

Exemplu de succes:

Tânăr fermier, campion la accesat fonduri europene: „Cine îți dă astăzi 120.000 de euro?”

Dacă ai determinare, reușești. Acesta pare să fie sloganul lui Kanabe Gergely, un tânăr fermier din localitatea Sânzâieni, județul Covasna, un campion la accesat fonduri europene.

Kanabe Gergely a transformat în afacere gospodăria părinților.  A pornit la drum cu câteva Bălțate Românești, iar prima investiție cu fonduri europene a făcut-o prin măsura destinată tinerilor fermieri. Numai că el a primit numai 25.000 de euro, așa că s-a gândit să mai depună dosarul și pentru alte măsuri.

„Mă interesez mereu ce surse de finanțare există. Noi suntem în zonă defavorizată și au fost mai multe programe. M-am dus mereu la primărie, la APIA și am întrebat ce pot obține. Mi s-a aprobat un proiect de 25.000 de euro, prin măsura pentru tineri fermieri, dar am cumpărat teren și mai aveam nevoie și de utilaje, așa că am depus și pe măsura 121. Am primit 120.000 de euro pentru modernizarea fermei de vaci”, ne-a spus Kanabe Gergely.

Ardeleanul are 45 de capete de Bălțată Românească. Kanabe Gergely a accesat și măsurile de sprijin pentru zone defavorizate și și-a cumpărat mulgătoare electrică pentru cele 20 de vaci cu lapte pe care le are. Laptele conform, muls de la văcuțe care pasc pe pășune cu trifoi și iarbă, ajunge la un mare procesator local.

Drumul către banii europeni nu a fost simplu.  Kanabe Gergely a cumpărat și vreo 3,5 hectare de teren, că așa cereau inițial regulile pentru a primi banii ca tânăr fermier, apoi regulile s-au schimbat, dar el a stat vreo trei ani să aștepte banii de la stat. La fel, a așteptat destul până a primit cei 120.000 de euro pe măsura 121, dar, spune el, a meritat.

„Cine îți dă azi 120.000 de euro?”, spune fermierul covăsnean.

Kanabe Gergely se pregătește acum pentru noul Program Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Îi pare rău că prin noul PNDR se pot obține mai mulți bani pentru tineri fermieri, nu numai 25.000 de euro, cât a primit el, însă are o șansă cu măsura pentru ferma de familie.

Sursa: stiriagricole.ro

Conținutul planului de afaceri – elemente minime:

Vezi si: Exemplu plan de afaceri pentru accesarea Măsurii ″Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri″