Mai există speranţă în România. Nu toţi medicii ne părăsesc; ba unii chiar îşi deschid cabinete în zone rurale de care fuge toată lumea. Pacienţii sunt oameni simpli, care se bucură că nu mai trebuie să bată zeci de kilometri pentru o intervenţie medicală. La 36 de ani Iuliana Tripon este un medic atipic. La cinci ani după absolvirea facultaţii de stomatologie, a ales să profeseze la ţară, într-un loc retras, departe de forfota oraşului.

20„Eu mă simt bine aici în ţară, îmi place aici, chiar dacă sunt mai multe părţi pozitive în domeniul meseriei în străinăte. Şi aici sunt o grămadă de provocări pe care mi-ar place să le rezolv şi să deservesc şi acel segment de populaţie de la ţară.”

Iuliana şi-a deschis un cabinet stomatologic în Bratca, o comună aflată la 70 de kilometri de Oradea. O cunoaşte tot satul, iar programările se fac uneori chiar în plină stradă.

„- Bună ziua, nenea Florea!
– Deschideţi la cabinet? Aş vrea să vă uitaţi aici la mine la o măsea, dacă se poate!
– Sigur, nene Florea, cu mare drag te servesc.
– Pot veni acum?
– Să mănânci ceva şi vii!”

Deşi este la ţară, cabinetul Iulianei are toate dotările necesare. O investiţie de 7000 de euro, cu fonduri europene, le oferă pacienţilor toate condiţiile unui cabinet medical de la oraş.

„Am accesat în septembruie 2012, am depus dosarul pentru obţinerea de fonduri euro pentru modernizarea cabinetului. A fost un drum lung, dar am reuşit”, spune medicul.

Mii de pacienţi din cele şapte sate ale comunei pot veni să se trateze în cabinetul stomatologic al Iulianei.

„Decât să mergem până în Oradea mai bine venim aici şi avem toate condiţiile.”

„Ne scuteşte de timp, de kilometri parcurşi.”

Iuliana vrea să deschidă şi un cabinet de radiologie dentară, tot cu ajutorul banilor europeni.

Sursa: digi24.ro