Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a aflat ieri, 27 ianuarie a.c., intr-o vizita oficiala la Bruxelles. In cadrul acestei vizite, s-a intalnit cu Corina Cretu, Comisarul European pentru Politica Regionala, si a participat la intalnirea anuala dintre Autoritatile de Management din Romania si serviciile Comisiei Europene.

teodorovici1„Am discutat despre solutiile pentru optimizarea utilizarii fondurilor europene si pentru accelerarea absorbtiei. In principal, optimizam utilizarea fondurilor europene prin fazarea proiectelor in cazul carora exista riscul sa nu fie finalizate pana la sfarsitul acestui an, iar prin aceasta solutie degrevam bugetul de stat de suportarea cheltuielilor care vor fi efectuate dupa 31 decembrie 2015. Proiectele vor fi impartite in doua etape de implementare, pentru a solicita decontarea cheltuielilor eligibile facute pana la finalul anului 2015 din fondurile alocate pentru perioada de programare 2007 – 2013. Sumele cheltuite in a doua etapa a implementarii acestor proiecte vor fi rambursate din fondurile alocate Romaniei pentru perioada de programare 2014 – 2020. In acelasi timp, pentru a accelera absorbtia in acest an, ultimul in care mai putem cheltui fondurile alocate Romaniei pentru perioada de programare 2007 – 2013, identificam proiecte finantate din surse publice, care pot fi finalizate pana la sfarsitul anului 2015, pentru a solicita decontarea acestora din fondurile UE. Subliniez ca aceasta solutie este permisa de regulamentele europene si a fost folosita si de alte state membre. Am aplicat deja aceasta solutie la nivelul POS Transport si la nivelul POS Mediu, iar acum intentionam sa extindem abordarea prin identificarea tuturor proiectelor autoritatilor publice locale, care sunt in implementare si care respecta regulile si principiile europene. Pentru a cointeresa primarii sa sprijine aceasta solutie, propunerea mea este ca autoritatile publice locale care vin cu proiecte ce vor fi decontate din fonduri europene sa primeasca o parte importanta din suma rambursata de Comisia Europeana. Tot din perspectiva decontarilor retrospective, vrem sa identificam noi categorii de cheltuieli eligibile in scopul amendarii programelor operationale 2007 – 2013, pentru a putea solicita Comisiei rambursarea de fonduri suplimentare. Avem datoria de a gasi solutii pentru a atrage o suma cat mai mare din fondurile alocate tarii noastre. Nu in ultimul rand, vreau sa subliniez ca apreciez initiativa doamnei Comisar Corina Cretu de a crea initiativa Task Force, care va ajuta statele membre cu o rata de absorbtie redusa sa investeasca o parte cat mai mare din fondurile ramase din perioada 2007 – 2013 si sa adopte masuri strategice pentru exercitiul 2014 – 2020”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

De asemenea, in cadrul reuniunilor s-a discutat si despre continuarea masurilor de simplificare la nivel sistemic, respectiv despre intarirea sistemului de monitorizare a proiectelor cu risc de nefinalizare pana la sfarsitul anului 2015. De asemenea, au fost apreciate efectele benefice ale preluarii de catre Ministerul Fondurilor Europene a Autoritatilor de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane si pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, intr-o prima faza, iar recent si a Autoritatilor de Management pentru Programul Operational Sectorial Mediu si pentru Programul Operational Sectorial Transport.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene